Планират ремонти на основни пътни участъци в Плевен по партньорски проект

Предложението получи съгласието на Общинския съвет, като решението подкрепиха 34 от съветниците, 2 гласуваха въздържал се

Основни пътни участъци в Плевен да бъдат ремонтирани със средства по Програмата за трансгранично сътрудничества „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014-2020“, предвижда партньорски проект на Община Плевен. Предложението получи съгласието на Общинския съвет, като решението подкрепиха 34 от съветниците, 2 гласуваха въздържал се, информират от пресцентъра на местния парламент.

Проектът, с който Плевен ще кандидатства по Програмата заедно с Областния съвет - Телеорман като водещ партньор, е „E-TEN – подобряване на достъпа на вторичните възли Плевен и Телеорман до транспортната мрежа TEN-T”. Предложението е по Приоритетна ос 1 „Добре свързан регион”, Специфична цел 1.1 „Подобряване на планирането, разработването и координирането на трансгранични транспортни системи за по-добри връзки с TEN-T транспортни мрежи”. Предвидените ремонти на територията на Плевен включват рехабилитация на ул. „Българска авиация” и на две от кръговите кръстовища в този участък, реконструкция на кръговото кръстовище в жк „Сторгозия”, на ул. „Кара Колю”, на участък от бул. „Георги Кочев” и ул. „Дойран” в района от кръговото кръстовище до кръстовището с ул. „Александър Стамболийски”. На този етап се изготвя идееният проект за извършване на строително-монтажните работи. Предвиденият размер на бюджета за планираните дейности на Община Плевен е до 5 500 000 евро, от които собственият принос е в размер на 2 % или до 110 000 евро. Същите трябва да бъдат осигурени от бюджета на Община Плевен по време на изпълнение на проектните дейности.

Кандидатстването ще бъде на два етапа, като към момента се представя концепция (изразяване на интерес). Ако проектната идея бъде одобрена, се представя и цялостно проектно предложение. Срокът за представяне на концепциите е 15 май 2017 година.