Хюсеин Ергани: Плевен е важен град в историята и на двете ни страни

Виждам, че тук се уважава миналото, за което благодаря, каза Генералният консул на Република Турция в Пловдив

Генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани посети Плевен и проведе официална среща с кмета Георг Спартански и председателя на ОбС Мартин Митев.

България и Турция са съседни приятелски държави, съюзници в НАТО, а в бъдеще и част от Европейския съюз предвид участието на България и кандидат-членството на Турция в общността, а всичко това ни сближава, подчерта в началото на разговорите г-н Ергани. Вече имах среща с Областния управител на Плевен, посетих Медицинския университет, където учат турски студенти, както и Панорама „Плевенска епопея 1877” и имам много положителни впечатления. Плевен е важен град в историята и на двете ни страни, защото преди 140 год. тук се е състояла една епична битка. Виждам, че тук се уважава миналото, за което благодаря. То трябва да се цени и от него да се извличат поуки, а не негативи, категоричен беше дипломатът. Той изрази готовност да съдейства за развитието на партньорските отношения между Плевен и Бурса с убеждението, че сътрудничеството на местно ниво е много ценно за реализация на ефективни проекти.

От своя страна Георг Спартански благодари за оценката за българо- турските отношения и за Плевен. Той увери, че поддържа позицията на българското правителство за добър диалог със съседна Турция и за посредничество в диалога на южната ни съседка с Европейския съюз. Кметът потвърди важността на събитията от 1877 год. и за двете държави. Познавайки историята, която е дала своята оценка за тях, трябва да гледаме напред, категоричен беше Георг Спартански. Интересът на турски студенти към Медицинския университет в Плевен, турските инвестиции в града ни, най-значимата сред които е фирма „Сартен”, както и партньорството ни с Бурса са безспорно мостовете, които ни сближават и са основата за разширяване на добросъседските ни отношения, посочи още Георг Спартански.