Неразгадани символи на древността показа РИМ - Плевен (Снимки)

Председателят на Общински съвет - Плевен уважи откриването на изложбата „Отвъд знаците. Послания от древността“

Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев уважи откриването на изложбата „Отвъд знаците. Послания от древността“, представена в рамките на Европейската нощ на музеите в Регионалния исторически музей /РИМ/ на Плевен. Експозициите показва над 40 керамични фрагмента от територията на цяла България, върху които има изписани знаци, чрез които древният човек е пренасял информация.

"Присъстваме на откриването на една уникална по своя характер изложба. В тази експозиция няма да видите хубавите тракийски златни съдове, нито римските и гръцки сечени монети или изкуството на пластиката от античността, нещо популярно и наложено. Нашата изложба е от керамични артефакти, датирани в епохата на халколита - 4 800-4000 г. пр. Хр. Това е изложба от керамични фрагменти, чиято уникалност се състои в това, че върху тях има вписани знаци. Тези знаци носят в себе си информация и това е първата комуникация между хората със знаци“, каза при откриването на изложбата Володя Попов – директор на музея. Той акцентира и на факта, че показаните експонати на практика показват, че преносът на информация е започнал още преди близо 8 хиляди години и то тук - в тази географска точка, на Балканския полуостров и в България.

Изложбата „Отвъд знаците. Послания от древността“ е по проект „Неразгаданите символи на древността“ на РИМ – Плевен и включва експонати от фондовете на РИМ – Плевен, НАИМ – БАН и още 11 музея в страната. Инициативата се реализира със съдействието на Община Плевен.

След откриване на експозицията, Нощта в музея в РИМ – Плевен продължи с музикално-сценичния спектакъл „Магията на театъра“, представен в парка на музея. Гостите на вечерта видяха мултимедийната презентация „Театърът в Плевен“, която разказа за историята на театралното изкуство в града. Участие в спектакъла взеха Тримата славянски тенори – Григорий Полишчук, Константин Янков и Любомир Дяковски. Част от програмата бе и спектакълът на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен „Женско царство“ с режисьор Ива Николова.