Безплатни прегледи за хипертония на 17 май в Плевен

Поводът е Световния ден на хипертонията

Безплатно измерване на кръвното ще има на 17 май на площад "Възраждане" в Плевен от 10 до 16 часа. Поводът е Световния ден на хипертонията.

Прегледите ще се извършват в специално изграден пункт, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронни апарати с вградена Afib-технология (от англ. Atrial Fibrillation – предсърдно мъждене) за автоматично откриване на ПМ, ако то е налично в момента на измерването. Afib-технологията е алгоритъм, създаден и патентован от компания Microlife. Има висока чувствителност (97-100%) и висока специфичност (89%), което позволява да се открие ПМ с диагностична точност, сравнима с ЕКГ-изследване.

За десета поредна година у нас ще се проведе Национална кампания, организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българския червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България.