Георг Спартански: Не искам да мисля, че посегателството върху паметника на ген. Скобелев е провокация

Посегателството на паметник, свързан с историята и на друга страна, е непростима игра с огъня, подчерта кметът

Ще ми се да вярвам, че вандалите, които са откършили върха на сабята на бронзовия паметник на ген. М. Д. Скобелев пред ХГ "Илия Бешков" в Плевен, са го направили единствено с меркантилна, а не с провокативна цел. Така коментира кметът на Община Плевен Георг Спартански посегателство над монумента, за което съобщихме вчера.

Униформените са намерили отчупената част от сабята и тя е предадена с протокол на съхранение в Регионалния военноисторически музей - Плевен, разказа г-н Спартански, цитиран от пресцентъра на местната управа.

"В навечерието сме на откриване на съвместна изложба с Държавния исторически музей на Русия в Москва по повод 140 години от Освобождението на България, тази година отбелязваме и 110 от създаването на първата мемориална структура в Следосвобожденска България - Военноисторически музеи - Плевен, както и 40 години от построяване на Панорама „Плевенска епопея”. Трябва всички много сериозно да се замислим какво правим в Плевен за паметниците на историята, на културата. Иска ми се да мисля само, че вандалите са имали намерение да предадат откършеното парче бронз за метални отпадъци, а не да провокират. Посегателството на паметник, свързан с историята и на друга страна, е непростима игра с огъня, защото може да доведе до утежняване на междудържавни отношения”, подчерта г-н Спартански.

Той съобщи, че Община Плевен ще организира незабавното възстановяване на увредената сабя на паметника на ген. Скобелев. Това ще бъде направено от скулптора Красимир Рангелов.

Споделяйки за вандалската проява с Магдален Димитров - президент на „Димитров” ООД, при днешното си посещение във фабриката му кметът е получил уверение от бизнесмена, че ще поеме всички разходи, свързани с реконструкцията на паметника.