Поклонение за жертвите на комунизма в Белене на 27 май

Животът

19-05-2017, 17:05

Снимка:

president.bg, архив

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ледоход откъсна моста, свързващ остров Белене със сушата

В тазгодишната програма един от основните акценти ще бъде поставен върху оцелелите лагеристи

На 27 май, събота, от 11 часа на бившия Втори обект на лагера "Белене" на остров Персин ще се проведе тазгодишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в България.

Това съобщиха от фондация "Остров Белене" пред desebg.com. Неправителствената организация от гр. Белене, която е основана за изграждането на Парк-мемориал на мястото на бившия концентрационен лагер от времето на комунизма, е основен организатор на събитието.

В тазгодишната програма един от основните акценти ще бъде поставен върху оцелелите лагеристи в "Белене".

Ще бъде открита и изложбата „Свидетели: Памет за концлагера "Белене". Тя е съвместна инициатива на фондация "Истина и памет" и фондация "Остров Белене”.

В основата ѝ са свидетелствата на различни по социален произход и политически възгледи българи, които са преминали през лагера и са оставили разкази за преживяното.

Предвижда се с нейна мобилна версия изложбата да се превърне в пътуваща в страната инициатива, чрез която да се напомня за едно от най-големите престъпления на тоталитарното управление на БКП, както и да се запознават младите поколения със съдбата на жертвите на комунизма, тъй като те не присъстват в учебните по история.

Очаква се за годишното поклонение да пристигнат граждани от цялата страна и чужбина, както и да бъде уважено от представители на местната власт в гр. Белене и представители на различни политически сили.

За първи път от последните години поклонението ще премине без участието на свещеника Паоло Кортези, който след скандала с отказа на общината в Белене да регистрира законно сирийско семейство бежанци беше изтеглен в Италия. През 2014 г. отец Кортези основа Инициативен комитет за превръщането на бившия лагер „Белене” в мемориал на жертвите и стана двигател на реализирането на тази идея. Очаква се той да изпрати обръщение към участниците в поклонението "Белене 2017".