Връчиха наградите на победителите в Маратона на приятелството Плевен 2017 (Снимки)

Над 550 участници от 21 държави взеха участие днес в четвъртото му издание

Над 550 участници от 21 държави взеха участие днес в четвъртото издание на „Маратон на приятелството Плевен 2017”. Стартът, финалът и награждаването се състояха на пл. „Възраждане”.

Наградите на победителите в отделните дисциплини бяха връчени от Председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, от зам.-председателя на местния парламент Пепо Петков и от зам.-кмета на Община Плевен Иван Кюлджийски.

Тази година участниците в Маратона се състезаваха в четири категории - класически маратон /42,2 км/, полумаратон /21,1 км/, щафета и крос „Аз мога” /3 км/. Ето и победителите в отделните категории:

Класическия маратон - мъже

В класическия маратон победител при мъжете стана Аугустос Кипроно от Кения. Втори е шампионът от миналата година Димчо Мицов, трети се класира Илия Куцаров. Наградата на призовата тройка връчи Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев.

Класическия маратон - жени

При жените в класическия маратон първа тази година е 18-годишната Габриела Красимирова, втора - Таня Димитрова, трета – Виолета Тотева. Наградите в тази дисциплина връчи зам.-председателят на местния парламента Пепо Петков.

Тази година призовите тройки в класическия маратон при мъжете и при жените в „Плевен Маратон“ получиха и специални награди - купа „Георги Пенчев“ и медал. Купата носи името на известния в миналото маратонец от Плевен Георги Пенчев, който е заслужил майстор на спорта, почетен гражданин на Плевен, 8 пъти Републикански шампион и един път Балкански шампион - 1948 г. в Букурещ, има 8-мо място на Европейското първенство в Кошице, Чехия. Георги Пенчев е участник на маратоните във всички европейски страни.

Полумаратон - жени

В дисциплината полумаратон - жени за трета поредна година първа е  Милица Мирчева, втора стана Радосвета Симеонова и трета - Анита Кръстева. Наградите в тази категория връчи отново председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

Полумаратон - мъже

В полумаратон - мъже има двама победители – това са Шабан Мустафа и Йоло Николов. Двамата финишириха заедно, ръка за ръка. Трети е Ивайло Каменаров. Наградите в тази категория връчи зам.-кметът на Плевен Иван Кюлджийски.

Награди бяха връчени и на призовата тройка в щафетета – мъже - победителите са Георги Жеков и Пенчо Жеков. С купи бяха отличени и на най-възрастните участници тази година в Маратона на приятелството. При мъжете това е 69-годишният Арел Кей, а при жените - Бойка Арсова, на 67 години. На финала на церемонията по награждаването бе изтеглена томбола с две специални награди - велосипеди BMW, с които бяха зарадвани двама от участниците в спортното събитие.