Плевен дава най-добро образование в България

Това показва регистърът на дипломите за средно образование на просветното министерство за 2016 г.

Профилираните езикови и математически гимназии в област Плевен дават най-добро образование в България - средният успех на дванадесетокласниците там е "отличен 5.55", пише вестник "Сега". Резултатът е с половин единица по-висок от максималния среден успех на завършилите средно образование ученици в среднообщообразователните училища (СОУ) - "много добър 5.01", постигнат в област Търговище. На другия полюс пък е Разград, където са регистрирани едни от най-ниските оценки от дипломи за средно образование и в профилираните (5.07), и в професионалните гимназии (4.06), и в СОУ-тата (4.37). Професионалните школа традиционно са доста по-назад по оценки на възпитаниците си, където най-високият среден успех принадлежи на Монтана - 4.66. 

Това показва регистърът на дипломите за средно образование на просветното министерство за 2016 г. Резултатите затвърждават тенденциите профилираното обучение у нас да държи челните позиции и да носи много добър, а в най-добрите гимназии - и отличен успех на възпитаниците си, докато средните общообразователни училища едва могат да се похвалят с достигане на бариерата от "много добър" 5.

За трета поредна година профилираните гимназии в Плевен са абсолютни лидери по успех от дипломите за средно образование на своите ученици. През 2014 г. средната оценка на завършилите средно образование в областта е била 5.65, през 2015 г. тя спада до 5.47, а през 2016 г. се покачва леко до "отличен 5.55".

Пазарджишките и софийските ученици, учещи в профилирани гимназии, са показали втори по успех резултати - 5.42. На трето място следват кърджалийските зрелостници от езиковите и математическите гимназии със среден успех 5.38, които м.г. са делили първото място с плевенчани. С доста добри резултати могат да се похвалят и профилираните училища от Търговище (5.37), Пловдив (5.33) и Видин (5.33), които са съответно на 4-та и 5-а позиция. От топ 5 на класацията през тази година са изпаднали Велико Търново и Видин, които са били съответно на 3-то и 4-то място.