Стотици плевенчани се включиха в празничното шествие по случай 24 май (Снимки)

Последва тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя

С шествие, начело със свещеници, носещи иконата на Светите братя Кирил и Методий, в Плевен започна тържественото честване на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Шествието стигна до новото място на паметника на Светите братя на едноименната улица в Плевен, където се проведе тържествен ритуал, след което бяха поднесени венци и цветя.

На тържеството в Плевен бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, присъстваха областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, множество плевенчани и гости на града, информират от пресцентъра на общината.

Честването продължи с хоровото изпълнение на химна „Върви, народе възродени”, в който се включиха 12 хорови формации – училищни, читалищни, Общински хор „Гена Димитрова” и хорът на Северняшкия ансамбъл.

По повод 24 май в алеята пред Военния клуб се провежда „Празник на книгата”. Артисти от ДКТ „Иван Радоев” представят за децата и техните родители откъси от любими детски приказки.