Изложба с исторически експонати от Плевен откриват днес в Москва - pleven.utre.bg

Изложба с исторически експонати от Плевен откриват днес в Москва

25 май 2017, 09:30 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Уикипедия

    Изложбата ще остане в залите на руския музей до месец октомври

Почетни гости на церемонията ще бъдат кметът Георг Спартански и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев

Изложбата "За други своя... 140 години от войната за Освобождението на България 1877-1878 гг.” ще бъде открита официално днес в Москва. Тя е съвместен проект на Държавния исторически музей на Русия и Регионалния военноисторически музей - Плевен. Икони на главнокомандващия Руската Дунавска армия Велик княз ген. Николай Николаевич, вещи на ген. М. Д. Скобелев, униформа на редник от Лейбгвардейска I артилерийска бригада, униформа на морски офицер капитан II ранг от Гвардейски екипаж, кръстчета и нагръдни икони на загинали руски воини на бойните полета край Плевен, са част от общо 47-те експоната от фонда на РВИМ - Плевен, които вече са транспортирани в руската столица. По време на изложбата ще бъдат показвани снимки на архитектурно-скулпторни паметници и братски могили на руски воини, също от фонда на плевенския музей. Това информират от пресцентъра на местната управа.

Официалното откриване на съвместния руско-български проект ще се състои в 16.00 ч. в залите на Държавния исторически музей на Русия. Участие са потвърдили Заместник-председателят на Правителството на Руската Федерация Дмитрий Рогозин, Министърът на културата на Русия Владимир Мединский, депутати от Държавната дума, Посланикът на България в Москва Бойко Коцев, Директорът на Българския културен институт при дипломатическата ни мисия в Москва Павел Васев, представители на побратимените с Плевен Централен административен окръг на град Москва и град Ростов на Дон.

Почетни гости на церемонията ще бъдат кметът на Община Плевен Георг Спартански, който ще произнесе приветствено слово, и председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев. Със свои изпълнения ще участва и камерен състав на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Ив. Вълев" - Плевен.

Изложбата ще остане в залите на руския музей до месец октомври.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета