Учебна авиационна група "Георги Бенковски" отбеляза патронния си празник

25 май – ден за преклонение пред паметта и героичната гибел на Георги Бенковски

Учебна авиационна група "Георги Бенковски" е продължител на дългогодишните традиции на военновъздушните школи и училища. През 1946 год., на общо събрание на Народното военновъздушно училище е взето решение чрез гласуване за патрон да бъде избран водачът на Априлското въстание – Георги Бенковски. От тогава училището носи неговото име. През 1950 год. датата на неговата гибел - 25 май официално е обявен и се чества като патронен празник.

С поредица от мероприятия през месец май 2017 год. авиогрупата отбеляза празника и отдаде почест пред паметта на Георги Бенковски, информират оттам.

Началото на честванията бе поставено на 23 май с тържествен строй и поднасяне на цветя на паметника на Георги Бенковски, издигнат във войсковия район. Командирът на УАГР полк. Петър Банков награди отличили се военнослужещи и цивилни служители. Николай Минчев – старши експерт в „Център за подготовка и обучение” изнесе исторически доклад за делото и героичната гибел на Бенковски. На 24 май мероприятията продължиха в гр. Тетевен. Там се проведоха спортни срещи по тенис и футбол, в които взеха участие военен спортен клуб „Георги Бенковски” и общинските отбори. Вечерта на централния площад бе проведена тържествена заря-проверка. На 25-ти май, в местността „Костина” в с. Рибарица, с почетен караул бяха отдадени военни почести и положени венци в знак на преклонение. С историческа възстановка на събитията от 1876 год. членовете на дружество „Традиция” пресъздадоха последните мигове от живота на Георги Бенковски.

Ръководител, вдъхновител и инициатор на практическото реализиране на възприетата идея за “Революция-незабавна, отчаяна и с оръжие” е Гаврил Груев Хлътев, човекът, който по-късно влиза в пантеона на народната памет с името Георги Бенковски.

Роден е в Копривщица на 21 септември 1843 г. Произхожда от търговско-занаятчийско семейство. Горещ родолюбец, със свободолюбив и непокорен характер, Бенковски се сближава с дейци на българското-освободително движение. Със своята активна дейност, неизтощима енергия, решителност и силна воля той се налага като ръководител на революционната организация за освобождение. Бенковски провъзгласява въстанието в Панагюрище. Организира голям конен отряд, наречен Хвърковата чета с която обикаля селища в окръга, провъзгласява бунта, води сражения с потери и турски войски, напътства и организира въстанически сили. След разгрома на въстаниците при връх Еледжик и Панагюрище Бенковски се отправя с малка чета към Тетевенския балкан. 

На 25 май 1876 год., след предателството на говедаря дядо Въльо, той пада в река Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата на Бенковски е отрязана и измита в близкото кладенче, което и до днес в памет на жестокото убийство се нарича Кървавото кладенче. По-късно главата на Бенковски е носена през Орхание (Ботевград) до София и е изложена на поругание. Един свещеник я погребва в околностите на бъдещата столица на България. Тялото на войводата пък е положено тайно от една възрастна жена, баба Удреница, в тетевенската църква "Всех Светих".

Шумът на горите в Тетевенския балкан вечно ще носи славата на априлци. Пазител на спомена за достойно изпълнената клетва ”СМЪРТ ИЛИ СВОБОДА!”.