47 експоната от фонда на РВИМ - Плевен вече са изложени в Москва - pleven.utre.bg

47 експоната от фонда на РВИМ - Плевен вече са изложени в Москва

26 май 2017, 09:01 | plevenutre.bg
 • Снимка:
  Министерство на културата на Русия

 • Снимка:
  Министерство на културата на Русия

 • Снимка:
  Министерство на културата на Русия

 • Снимка:
  Министерство на културата на Русия

 • Снимка:
  Министерство на културата на Русия

 • Снимка:
  Министерство на културата на Русия

Изложбата ще остане в залите на Държавния исторически музей до 4 септември

В Москва откриха изложбата "За други своя" (в превод от руски - "За приятелите си"), посветена на 140 години от войната за Освобождението на България. Както вече писахме, тя е съвместен проект на Държавния исторически музей на Русия и Регионалния военноисторически музей - Плевен.

Икони на главнокомандващия Руската Дунавска армия Велик княз ген. Николай Николаевич, вещи на ген. М. Д. Скобелев, униформа на редник от Лейбгвардейска I артилерийска бригада, униформа на морски офицер капитан II ранг от Гвардейски екипаж, кръстчета и нагръдни икони на загинали руски воини на бойните полета край Плевен, са част от общо 47-те експоната от фонда на РВИМ - Плевен, които бяха транспортирани в руската столица. По време на изложбата ще бъдат показвани снимки на архитектурно-скулпторни паметници и братски могили на руски воини, също от фонда на плевенския музей. 

Министърът на културата на Русия Владимир Мединский и заместник-председателят на правителството на Руската Федерация Дмитрий Рогозин присъстваха на откриването на изложбата. Сред гостите бяха още депутати от Държавната дума, Посланикът на България в Москва Бойко Коцев, Директорът на Българския културен институт при дипломатическата ни мисия в Москва Павел Васев, кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, както и представители на побратимените с Плевен Централен административен окръг на град Москва и град Ростов на Дон.

Мединский каза в приветствието си, че в историята на усилията на Руската империя за защита на славянските държави в XIX век прозира само и единствено изключително моралната цел да помогне на "братята си, другари, да защитят своите приятели".

Вицепремиерът Рогозин от своя страна посочи, че Русия винаги е била водена от безкористни съображения, когато помага на съюзници. "Ние никога няма да забравим подвига на великите руски войници, никога няма да забравим тези отношения, наложили се с нашите славянски братя, защото се притекохме на помощ към тях безкористно, без да имаме други желания, без да разширяваме своята империя за сметка на нови територии", каза Рогозин.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета