Поклонение за жертвите на комунизма в Белене

Спомени и изказвания от лагеристи ще има на днешното събитие

Днес на бившия Втори обект на лагера "Белене" на остров Персин ще се проведе тазгодишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в България.

Фондация "Остров Белене", която е основана за изграждането на Парк-мемориал на мястото на бившия концентрационен лагер от времето на комунизма, е организатор на мероприятието.

Програма на събитието:

11.00 ч. Приветствие от представител на "Фондация Остров Белене "
11.10 ч. Обръщение към гостите от името на Община Белене. 
11.15 ч. Откриване на изложба "Свидетели..." от Христо Христов 
11.30 ч. Спомени и изказвания от лагеристи.
12.00 ч. Заупокойна молитва.

На 27 април 1949 г. е създаден Концлагерът „Белене”, с поверително постановление на Министерския съвет, ръководен от министър-председателя Васил Коларов. 

С него комунистическото правителство взима решение да бъде създадено трудово-възпитателно общежитие (ТВО). С тази задача е натоварено МВР, на което са предадени островите на река Дунав – Персин, Голяма Бързина, Малка Бързина, Милко, Магареца, Совата и Предела.
Там противниците на комунистическата диктатура са поставени да живеят при нечовешки условия – всекидневен физически труд, непосилни норми под постоянна въоръжена охрана. Натикани са в землянки и бараки, които сами изграждат с подръчни средства, като гладът е най-страшното нещо, на което са подложени.
През лагера и затвора преминават десетки хиляди невинни души, от 1949 г. до 1989 г.