Плевен с Програма за закрила на детето за 2017-ата

Предложението бе внесено от ПК по „Здравеопазване и социална политика“ и прието без дебати

Програма за закрила на детето на Община Плевен за 2017 година, прие на днешното си заседание Общински съвет – Плевен. Предложението бе внесено от ПК по „Здравеопазване и социална политика“ и прието без дебати. Програмата подкрепиха 37 от съветниците, 2 гласуваха против.

Съгласно Закона за закрила на детето и правилника за прилагането му, дирекция „Социално подпомагане", след изготвяне от Комисията по чл. 20 а от Закона за закрила на детето, ежегодно внася Програма за закрила на детето в Общинския съвет за одобрение. Същата е съгласувана и дискутирана с всички заинтересовани институции, при изготвянето й е взето предвид и националното законодателство, европейските директиви както и местните специфики, се посочва в предложението до съветниците. Програма за закрила на детето на Община Плевен за 2017 година е неразделна част от днешното решение на съветниците.

Като първа оперативна цел в Програмата е посочено осигуряване на равен достъп до качествено образование на всички деца. Сред очакваните резултати в тази насока са намаляване броя на отпадащите от образователната система деца; увеличаване броя на децата, реинтегрирани в образователната система след отпадане от училище; повишаване обхвата на децата, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка на възраст 5 и 6 години; осигуряване на ресурсни учители и специалисти за подпомагане на интегрираното обучение.

Втора основна задача на Програмата е създаване на условия за социално включване на децата в риск. Предвидените дейности тук са разкриване на "Център за ранна интервенция на уврежданията" чрез проект по Оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси" 2014- 2020 година; реализиране на проект „Приеми ме 2015" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и др. Като оперативните цели на Програмата са посочени още подобряване здравето на децата чрез повишаване здравната култура на населението; утвърждаване на детско участие в обществения живот в община Плевен; набелязване на мерки за откриване и подкрепа на деца таланти; мониторинг и контрол на грижата за децата. Програмата за закрила на детето на Община Плевен за 2017 г. е изготвена в съответствие с Националната програма за закрила на детето за тази година, тя е отворен документ и може да бъде допълвана, променяна и  актуализирана.