Правнуците на Макгахан посетиха Плевен

Наследниците от три поколения, жители на различни американски щати, посетиха в неделния 4 юни Панорама „Плевенска епопея”

Първата стъпка на четиринадесетте наследници на военния кореспондент Джанюариас Макгахан по пътя му във времето на Руско-турската война 1877-78 г. беше в Плевен, информират от пресцентъра на общината. Наследниците от три поколения, жители на различни американски щати, посетиха в неделния 4 юни Панорама „Плевенска епопея”. Те бяха посрещнати от заместник-кмета на Община Плевен арх. Невяна Иванчева, директора на Регионалния военноисторически музей Емилия Зорнишка и писателя Пелин Пелинов, посветил книга на живота и делото на Макгахан.

Възхищението от монументалния паметник, емоциите от първата среща с паметта за едни от най-драматичните събития в историята на България, с която е свързан техният прадядо, внуците вписаха в новата Почетна книга на Панорама „Плевенска епопея”. След разказа за тежките сражения край града ни, за героизма на воините освободители и хилядите загинали по бойните полета те реално осъзнаха куража и смелостта на своя именит предшественик, отразявал военните действия.

Заместник-кметът на Община Плевен арх. Невяна Иванчева подчерта в приветствието си важността на посещението на наследниците на Макгахан именно в годината, когато честваме 140 год. от Плевенската епопея, 110 год. от създаването на Военноисторически музеи - Плевен, и 40 год. от построяването на Панорама „Плевенска епопея”.

Всички правнуци на Макгахан работят на престижни позиции - сред тях е офицер от Американската армия, бивш служител в НАТО, компютърни специалисти, държавни служители. Те поддържат помежду си телефонни контакти, но част от тях са се запознали лично на летището преди пътуването за България.

Маршрутът им в страната ни включва още Трявна, Велико Търново, Елена,  Несебър, Созопол, Батак. 

Организатор на посещението е Фондация „Ние, българите по света” с председател Михаил Томов.