Министерският съвет решава за предоставяне на държавен имот за постоянен кучешки приют в Плевен

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е изпратил писмо до кмета Георг Спартански

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е изпратил писмо до кмета на Община Плевен Георг Спартански с информация за изготвен проект за решение на Министерски съвет, с което да бъде предоставен държавен имот в собственост на Общината за изграждане на постоянен приют за кучета. Писмото е изпратено до всички министри от кабинета за съгласувателно становище във връзка с искането на Община Плевен да се деактува бившата ветеринарномедицинска лечебница на ул. „Д-р Г. М. Димитров” № 106 в Плевен, която вече е с отпаднала необходимост за държавата, обясни г-н Спартански. Имотът ще се ползва за организирането на постоянен приют за отглеждане на безстопанствени животни.

"Проектът за решение трябва да получи одобрение на заседание на Министерския съвет, да бъде подписано от Министър-председателя, след което веднага ще започнем проектиране на преустройство на сградите, ще проведем след това и процедура по избор на изпълнител, за да имаме адекватно решение на сериозния проблем с бездомните кучета. Надявам се да направим това максимално бързо, за да може в този приют да се разкрият места в боксове за 800-1000 четириноги и да не сме принудени да ги пускаме на свобода, както ни задължава Законът за защита на животните, ако нямаме приют”, съобщи подробностите г-н Спартански.

Той припомни, че проблемът с нахапани от бездомни животни е изключително сериозен и съществува от много години. Община Плевен плаща всяка година сериозни суми за обезщетения на пострадали от нападения на улични кучета. В бюджета на Общината за 2017 г. са отделени 100 хил. лв. за дейностите по проектиране и преустройство на бившата ветеринарна лечебница.

Единодушно с 33 гласа „за”, без „въздържал се” и „против”, беше прието на сесия в края на м. октомври 2016 г. предложението на кмета Георг Спартански относно безвъзмездното прехвърляне на недвижимия имот – публична държавна собственост, в собственост на Община Плевен.