Полицаи от РУ Червен бряг проведоха обучение за спазване и защита правата на човека

Запознаха се и с международните стандарти за дейността на полицията

На 8 юни от 14.00 часа в Ритуалната зала на Община Червен бряг беше проведено обучение на служителите от РУ-Червен бряг на тема: “Международни принципи в областта на спазване и защита правата на човека и международните стандарти за дейността на полицията. Шенгенско законодателство - Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи.“ 

Обучението е част от мероприятията, залегнали в плана на РУ-Червен бряг за провеждане на обучение на служителите по спазване правата на човека и полицейската етика. Изпълнявайки указанията, дадени в плана за дейността на Регионалната комисия по правата на човека и полицейската етика в ОДМВР-Плевен, за осъществяване на взаимодействие с представители на съда и прокуратурата, основен лектор по темата беше г-жа Виолета Николова – председател на районен съд –Червен бряг, подпомагана от Ивайло Цанов – инспектор от детската педагогическа стая при РУ-Червен бряг. На обучението присъстваше и административния ръководител на Районна прокуратура –Червен бряг  г-н Ивайло Тодоров.

По интересен и увлекателен начин в презентацията си г-жа Николова разгледа имплентирането на шенгенското законодателство в националното и основните права и свободи на гражданите, засегнати в Конвенцията. Бяха дадени примери за дела, водени в Европейския съд по правата на човека, като беше обърнато внимание на някои детайли, с които трябва да са запознати полицейските служители при изпълнение на задълженията си, за да не допускат нарушения.