Шахматният талант Валентин Митев празнува рожден ден, получи оригинален подарък от кмета

Младата ни надежда разказа за успехите и бъдещите си планове през тази година

Големият плевенски шахматен талант Валентин Митев навърши на днешния 13 юни 13 години. Заедно със своята майка той се срещна с кмета Георг Спартански и почерпи за своя празник, съобщават от местната управа. Младата ни надежда разказа за успехите и бъдещите си планове през тази година. Валентин е държавен шампион до 14 год. по класически шах и вицешампион по блиц. Предстои му участие в мъжки отворен шампионат „Сребърно езеро” в Сърбия, който преди две години е спечелил безапелационно, както и в шампионата в Парачин, също Сърбия. През август той ще се състезава в Европейското първенство по шахмат в Чехия, а през септември - в Световното първенство в Уругвай. За предстоящите престижни надпревари Валентин и семейството му се нуждаят от финансова подкрепа, за която Георг Спартански се ангажира да бъде предоставена от Община Плевен.

Валентин Митев извежда и за втора поредна година с липсата на нито една загуба отбора на МГ „Гео Милев” - Плевен, на второ място във финалите на отборните ученически игри по шах. През 2014 год. той и пловдивчанката Виктория Радева получават лична покана от Анатолий Карпов за участие в неговата Академия по шах в Санкт Петербург. Там младите български представители се включват като единствени чуждестранни участници в състезанията за една от Купите на Русия - „Белая ладья”, и печелят два златни медала и две златни купи.

Първият треньор на Валентин е мс Христинка Илиева, от няколко месеца той се състезава за столичния клуб „Шах 21” с треньори гросмайсторите Красимир Русев и Борис Чаталбашев.

Георг Спартански изненада рожденика с впечатляващ подарък - шахмат от лимитирана серия, изработена по повод срещата на Веселин Топалов и Вишванатан Ананд през 2010 год. в София, с пожелания да му носи успех и късмет.