Полицията с препоръки за безопасно шофиране през лятото

Трафикът по републиканските пътища се увеличава, с което се повишава и рискът от пътнотранспортни произшествия както със загинали и ранени, така и с материални щети

Създаването на условия за опазване на живота и здравето при движение по пътищата на българските граждани, гостите на страната и транзитно преминаващите е приоритет на правителството на Република България и на МВР. През лятото трафикът по републиканските пътища се увеличава, с което се повишава и рискът от пътнотранспортни произшествия както със загинали и ранени, така и с материални щети. През летните месеци основните причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия са движението с несъобразена и превишена скорост, навлизането в насрещното движение, отнемането на предимство, управлението на моторни превозни средства при преумора и/или след употреба на алкохол или наркотични вещества или техни аналози, неправилни маневри, неправилен превоз на пътници, навлизане в участъци, забранени за движение на определени категории превозни средства или участници в движението  - бавно движещи се МПС, пътни превозни средства с животинска тяга, велосипеди, пешеходци) и др.

През летните месеци на 2016 г. (в периода 1 юни – 31 август 2016 г.) на територията на страната са настъпили 2283 тежки пътни инцидента, при които са загинали 223 и са ранени 2975 участници в движението по пътищата. Най-голям – 403 е броят на инцидентите, при които е блъснат пешеходец - загиналите са 21, а ранените – 408. Най-много са загиналите  - 44 души при челни удари между МПС, като броят на произшествията е 192, а на ранените – 358. Най-много са ранените – 435 при странично сблъскване между МПС – тези произшествия са 299, а  ранените – 28.

Най-голям брой тежки пътни инциденти – 2218 са допуснати поради нарушения на водачите. При тези произшествия загиналите са 215 и са ранени 2906 участници в движението по пътищата. Поради несъобразена и превишена скорост от водачите са предизвикани 798 тежки ПТП, при които са загинали 105 и са ранени 1104 човека. При навлизане в насрещното движение при 112 ПТП, допуснати от водачи, с 39 загинали и 179 ранени. Поради отнемане на предимство по вина на водачите са настъпили 736 тежки ПТП, при които са загинали 35 и са ранени 917 участници в движението по пътищата. При неправилно изпреварване водачите са предизвикали 40 ПТП, при които са загинали 3 и са ранени 69 човека.

След анализа на пътно-транспортния травматизъм,  ГД „Национална полиция“ предприема серия от превантивни мерки в рамките на акция „Лято“ от  19 юни до 15 септември 2017 година за повишаване пътната сигурност на летовниците и транзитно преминаващите през страната, за улесняване на трафика по основните пътни артерии към курортите и граничните пунктове. Планирани са дейности за засилен контрол на пътното движение, непрекъснато актуализиране на информацията за възникнали затруднения по участъци със засилен трафик и на входно-изходните артерии на населените места по натоварените маршрути.

Специално внимание контролиращите органи ще насочат към нарушенията с пряко влияние върху пътния травматизъм, към водачите на мотопеди и мотоциклети, а също и към фирмите, предоставящи под наем МПС –за предотвратяване на  шофирането от неправоспособни. В населените места контролът ще е съсредоточен в районите с интензивен пешеходен трафик – с изградени или липсващи пешеходни пътеки и участъците на неправилно и рисково пресичане.

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

Пътна полиция призовава водачите
- да се движат с повишено внимание 
- да са отпочинали преди пътуване 
- да се отнасят с отговорност към шофирането 
- да помнят, че не са сами на пътя и 
- че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата

Важно е
- използването на обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета) 
- водачите да не си отвличат вниманието с неприсъщи при шофиране дейности, а да следят пътната обстановка
- при дискомфорт или умора водачът да спре за кратък отдих

При интензивно движение
- вниманието трябва да е насочено към движещите се насреща автомобили 
- да не се предприемат рискови изпреварвания  
- да се предпазват останалите участници на пътя
- да се знае къде по маршрута има ремонти

Истина е, че
- спазването на скоростта удължава, но с малко времето на пътуване 
- по-ниската скорост гарантира намален риск от настъпване на ПТП 
- в отделни участъци максималната ограничителна скорост може да се окаже неподходяща за момента – често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени
  
Лятно безопасно шофиране

СКОРОСТ
 ВИНАГИ съобразявай скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила; неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта.
 ПРЕДВИЖДАЙ внезапната поява на човек, животно или изхвърлен предмет на платното за движение. 
 Намали скоростта макар и само с 10 км/ч.  – така многократно ще намалее вероятността от катастрофа.
 НЕ СЕ УВЛИЧАЙ по рисковите  водачи, които те изпреварват и се движат с превишена скорост.
 НЕ СИ ОПРЕДЕЛЯЙ предварително точен час на пристигане и не насрочвай срещи, защото евентуалното забавяне ще те притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.
 НЕ СЕ АФЕКТИРАЙ/НЕРВИРАЙ, когато колоната автомобили се движи бавно. ВИНАГИ има обективна причина за това. Афектът може само да навреди. ПОМНИ, че най-безопасно е да се движиш със скоростта на колоната.

Когато ШОФИРАШ ПО ТЪМНО при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявай скоростта дотолкова, че да ти осигурява възможност за спиране в осветения участък пред твоя автомобил. Така ще реагираш успешно, ако забележиш съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако те заслепяват насрещни светлини, намали още скоростта.

В НАСЕЛЕНО МЯСТО при преминаване:
 през оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца, 
 покрай паркирани автомобили, 
 покрай паркове и градинки, 
 покрай спирки на обществения транспорт, 
 при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.

НАМАЛЯВАЙ скоростта до минимум, за да успееш да реагираш и предотвратиш злополука при внезапно поява на опасност на пътя.

 При по-висока скорост си осигури ПО-ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ от автомобила пред теб. Малката дистанция те приближава до удар при рязко спиране, напряга те и увеличава агресивността.
 Когато возиш деца, НАМАЛИ значително средната СКОРОСТ, увеличи дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.

ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТАТА ЗА  НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ И СПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО
 Винаги поддържай такава ДИСТАНЦИЯ, която да позволи на изпреварващ те автомобил да заеме място пред твоя.
 Предприемай ИЗПРЕВАРВАНЕ само при пълна сигурност, че може да завършиш маневрата без опасност от сблъсък с насрещен автомобил. Недопустимо е да започнеш такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движи стриктно в своята лента за движение, без да „сечеш” завоите и да навлизаш в насрещното движение.
 При изпреварване НЕ ЗАВИВАЙ РЯЗКО и в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил – така лесно може да загубиш контрол: да се преобърнеш или да навлезеш отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.
 Когато се движиш по един и същи маршрут със свои близки и приятели, не се стреми  да сте “в пакет”, без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това ще те принуди да изпреварваш рисково, за да не се откъснеш от групата. По-добре си ОПРЕДЕЛЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО място край пътя, където да спрете и да се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам да оценява обстановката. Тя във всеки момент е различна за отделните водачи.
 Не се настройвай агресивно и отмъстително към другите на пътя. НЕ ТЪРСИ „РЕВАНШ”, КОГАТО ТЕ ИЗПРЕВАРЯТ.
 Съобразявай се с ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА АВТОМОБИЛА. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започни  маневрата само когато имаш достатъчна видимост напред, без насрещно движение.
 На автомагистрала ПРИ ИЗПРЕВАРВАНЕ бъди възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и които ще те застигнат за броени секунди.
 Най-често причината ЗА ОТНЕМАНЕ НА ПРЕДИМСТВО при преминаване през кръстовища Е НЕВНИМАНИЕ, РАЗСЕЯНОСТ или ПРИБЪРЗАНО ВЗЕТО РЕШЕНИЕ.
 Когато пресичаш кръстовище със светофарна уредба, НЕ НАВЛИЗАЙ ПРИ ЖЪЛТ СИГНАЛ НА СВЕТОФАРА. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с  жълт сигнал.
 При потегляне, след като е светнал зеленият сигнал, ОЩЕ ВЕДНЪЖ СЕ ОГЛЕДАЙТЕ дали не преминават автомобили на червено.
 Оглеждай се за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяй, че когато си ЗАМИСЛЕН И РАЗСЕЯН, МОЖЕ ДА НЕ ЗАБЕЛЕЖИШ приближаващ автомобил по пътя с предимство.
 Бъди особено предпазливи към деца, юноши, възрастни  на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

ШОФИРАНЕ НА ТРЕЗВО И С КОНЦЕНТРИРАНО ВНИМАНИЕ 
НЕ ПОТЕГЛЯЙ НА ПЪТ:
 
 ако си преуморен или
 ако си спал малко напоследък;
 непосредствено след обилно ядене – ще те споходи опасна сънливост.

При преумора ОТ ЛЯТНАТА ЖЕГА СПИРАЙ ПО-ЧЕСТО за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.
ДЪЛГИЯ МАРШРУТ до летния курорт и обратно е по-добре да изминеш, след като си се наспал добре и потеглиш в ранните сутрешни часове. Така ще бъдеш възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

 Малките дози АЛКОХОЛ съвсем не са безопасни. Макар да ги смяташ за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват различни реакции при различните хора, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и забавят реакциите на шофьора.
 Ако подозираш, че ще се изкушиш в компанията и ще пийнеш алкохол, ПРЕДВАРИТЕЛНО ОСИГУРИ ШОФЬОР, който да остане трезвен до края на вечерта и да те вози. Дай автомобилните ключове на съпругата или определения да шофира още преди да си употребил алкохол.

ПРАВОСПОСОБНОСТ

 Като родител бъди безкомпромисен и НЕ РАЗРЕШАВАЙ УПРАВЛЕНИЕТО нито пък предоставяй мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория. Много родители са загубили синове и дъщери заради това, че не са се намесили навреме.
 Ако имаш информация и си свидетел в твоя квартал НА УПРАВЛЕНИЕ ОТ НЕПРАВОСПОСОБНИ, сигнализирай в най-близкото управление на МВР.
 Направи всичко необходимо и възможно, за да НЕ ДОПУСНЕШ управление от НЕПРАВОСПОСОБЕН ИЛИ УПОТРЕБИЛ АЛКОХОЛ, дори с риск да влезеш в конфликт. Потърси съдействие от полицията. С това ще предотвратиш катастрофа и ще спасиш хора.

ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙ ПРЕДПАЗНА КАСКА, КОЛАН И СИСТЕМИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕЦА!!!
При попадане в пътен инцидент позвъни на телефон 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР.

Отдел „Пътна полиция” 
Главна дирекция „Национална полиция”
2017 г.