Показват творби от Златния фонд на ОББ в Плевен (Снимки)

Входът е свободен

Обединена българска банка /ОББ/ представя в Плевен най-ценните експонати от Златния фонд на своята колекция в изложба „НЕ/ПОЗНАТИ“. Идеята е колекцията да достигне до всички краища на България чрез пътуващи изложби. За целта са избрани 13 града и Плевен е един от тях! Изложбата бе представена в ХГ „Илия Бешков“ при изключително голям интерес. Гост на откриването бе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев, информират от пресцентъра на местния парламент.

"Имаме възможност да представим една наистина уникална колекция, която може да се види изключително рядко. Защо казвам това? Защото изключително рядко в България една финансова институция да обърне внимание и да инвестира в изкуство по такъв впечатляващ начин. Най - интересното в случая е, че ОББ е подбрала не само една прецизна колекция от класици на българското изкуство и съвременно изкуство, но и добрия замисъл на проекта „НЕ/ПОЗНАТИ“. Колекцията е подготвена в един мобилен вид, в който тя пътува из цялата страна  и радва почитателите на изкуството. Благодарни сме, че Плевен е един от градовете, в които изложбата гостува“, каза при откриване на експозицията Мирослав Минчев, директор на ХГ „Илия Бешков“.

Към присъстващите се обърна и кметът на общината Георг Спартански, който също отбеляза уникалния характер на изложбата и благодари на организаторите за представянето й в Плевен.

Специално за откриването на изложбата в Плевен пристигна Франк Янсен - представител на банковото ръководство и член на УС на ОББ. Той отбеляза, че на практика това е първото му официално представяне като член на управителния съвет на ОББ и е щастлив, че това се случва именно при представянето на „НЕ/ПОЗНАТИ“.

Колекцията на ОББ наброява 225 произведения на изобразителното изкуство и антикварни предмети. Всички те са били част от интериора на различни клонове на ОББ. В Плевен банката представя 47 от картините. Това са непознати картини на известни автори - съвременници и класици.

В годината, в която се навършват 140 години от Освобождението на Плевен, ОББ представя живописни платна, възпяващи подвига на Плевенската епопея, наред с другите творби от ценната си сбирка. Вдъхновеното от Освободителните борби платно „Освободителите“ на Александър Поплилов заема своето достойно място в Златния фонд от Колекцията на ОББ. Друго произведение, посветено на освобождението на града, е платното „Освобождението на Плевен“ на доайена на художниците в Троян Григор Първев. Град Плевен е и родно място на именития живописец, представен в изложбата - Николай Русчуклиев, а талантливият пейзажист Марко Монев е роден в с. Гостиля. Най-ранната творба от колекцията е рисувана точно преди 100 години – това е „Военен обоз“, дело на Васил Маринов. Най-късните произведения са от 1996 г. Специално за изложбата е изработена и тактилна карта на картината „Лодкар“ от Радомир Мандов. Чрез нея, придружена от аудио описание, ОББ дава възможност и на хора с нарушено зрение да се докоснат до вълшебството на изобразителното изкуство.

Освен творбите на класици и съвременници, в Плевен са показани и подбрани ценни антикварни предмети от Колекцията на Банката - уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и други предмети.

Картините от Златния фонд на ОББ ще останат в ХГ „Илия Бешков“ до 8 юли. Входът е свободен.