Със символична първа копка започна проектът за ремонт на Градската градина, Водната каскада и пл. "Ст. Стамболов"

През юни 2018 г. Община Плевен трябва да е отчела свършеното, средствата да бъдат усвоени и разходите верифицирани

Със символична първа копка днес в Плевен официално бе даден старт на проекта „Осигуряване на устойчива градска среда“. Церемонията се състоя в началото на Градската градина в присъствието на представители на местната и държавна власт и представители на фирмите изпълнителки по проекта. Символичния старт на проекта дадоха кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев и ръководителят на проекта Евгени Генов, информират от пресцентъра на местния парламент.

Проектът „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен“ се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 - 2020г., процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 - 2020“. Общата стойност на проекта е 13 844 761,73 лева, които представляват 100% безвъзмездна финансова помощ за Община Плевен. От тях 2 076 714,26 лева е националното съфинансиране и 11 768 047,47 лева европейско. Обособените позиции по проекта са три - ремонти на Градската градина, Водната каскада и площад „Стефан Стамболов”. Ремонтите и по трите обекта започнаха още в средата на май.

Реконструкцията на Градската градина ще става поетапно и трябва да приключи до края на октомври. Обектът се изпълнява от Обединение „Градска среда Плевен“. Изпълнител на ремонта на Водната каскада е „Интегрирани строителни системи“ ЕООД, а за площад „Стефан Стамболов“ - „Инжстрой“ ЕООД.

Проектът включва ремонт и на пет пешеходни моста над река Тученица /изпълнител - ДЗЗД „ТН Плевен 2016“/.

Предвижда се изграждане и на пет детски и една спортна площадка /изпълнител - „МАРСЕН“ ООД/. Площадките ще бъдат в жк. „Мара Денчева” - ул. „Мануш войвода” - ул. „Ведрина”; жк „Дружба” - бл. 119; жк „Дружба” - бл. 319б; ул. „Мария Кюри” - ул. „Цар Самуил” - ул. „Кала Тепе”; детска и спортна площадка - ул. „Георги Кочев” - ул. „Гренадерска” - ул. „Неофит Рилски”.

Съгласно новите изисквания, наложени при изпълнение на проекти по европейски програми, през юни 2018 г. Община Плевен трябва да е отчела свършеното, средствата да бъдат усвоени и разходите верифицирани.