До 30 юни продължава приемът на документи за МУ-Плевен

Две са новите специалности, към които има засилен интерес - "Фармация“ и "Медицинска козметика“

Напомняме, че до 30 юни 2017 г. в Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) ще работи Комисията за прием на кандидатстудентски документи. Освен на място в Ректората, зрелостниците могат да заявят желанието си за явяване на конкурсните изпити в кандидатстудентските бюра в големите градове на страната или чрез системата за електронно подаване на документи на сайта на висшето училище. След завършено средно образование те имат възможност да кандидатстват за прием по държавна поръчка, редовно обучение, за магистърските програми по „Медицина” и „Фармация“, както и за още 10 бакалавърски специалности във факултетите „Обществено здраве”, „Здравни грижи” и в Медицинския колеж. Две са новите специалности от портфолиото на МУ-Плевен, към които има засилен интерес от страна на зрелостниците тази  година – втория прием по магистърската програма „Фармация“ и първия прием по бакалавърската специалност „Медицинска козметика“. За бакалавърските специалности висшето училище и тази година организира втори прием на кандидатстудентски документи през м. юли – от 19 до 22 юли 2017 г.

Датите на редовните конкурсни изпити в МУ-Плевен са през м. юли – на 5 и 12 юли съответно по биология и химия за специалностите «Медицина» и «Фармация». Тестът по биология за бакалавърските специалности е на 27 юли. Таксата за явяване на първи изпит е 60 лв., а за всеки следващ изпит се заплащат по 30 лв., като същата е сумата за желаещите да участват в класирането само с оценката си от държавен зрелостен изпит. За улеснение на зрелостниците от Кандидатстудентска кампания 2017 висшето училище въвежда провеждане на всички кандидатстудентски изпити от 9.00 ч, като настаняването по залите започва в 8.00 и приключва в 8.30 ч.  Кандидатите, явили се и на двете изпитни сессии – предварителна и редовна, участват автоматично в класирането с по-високата оценка.  Ако желаят да се класират с оценката, получена на предварителните изпити, без да се явяват на редовните, те не трябва да  заплащат такса, но е необходимо да подадат заявление за участие в класирането по избраните от тях специалности. От тази година се разширяват възможностите на зрелостниците при кандидатстване за бакалавърските специалности – освен с държавен зрелостен изпит по биология, или с тест по биология, те вече могат да кандидатстват и с матура по друг предмет. Има промени и в балообразуването, което става чрез коефициенти, а новата информация е публикувана на МУ-Плевен.

За поредна година МУ-Плевен дава възможност на лауреатите от национални и международни олимпиади с оценка над 5.50 по биология и химия, които завършват средното си образование в годината на провеждане на олимпиадата, да се включат с тази оценка при формиране на състезателния бал.