Община Плевен ще подкрепи Международен фестивал на китарата Плевен 2017

Очаква се и тази година фестивалът да привлече международно присъствие от най-малко 20 държави

И тази година международен фестивал на китарата ще бъде подкрепен от община Плевен. "Екипът на сдружение "Изкуството до мен" благодари на целия екип на общината за доверието. Сигурни сме, че съвместната ни дейност е знак за успешната реализация на професионално събитие, значимо за плевенската общественост", съобщиха от сдружението.

Очаква се и тази година фестивалът да привлече международно присъствие от най-малко 20 държави.

С гордост можем да заявим, че град Плевен заема своето достойно място на  световна китарната карта и резултатите го доказват. През 2016 година фестивалът реализира 62690 посещения в сайта от 27369 уникални потребителя, от 169 държави. Очевидният интерес в интернет пространството се прояви и на Второто издание на фестивала, в което участие взеха 202 участника в конкурсната програма от 24 държави: Австрия, Англия, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Германия, Италия, Испания, Кипър, Китай, Ливан, Македония, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Франция, Холандия, Швейцария, Южна Корея.

Паралелно с конкурсната програма се състояха и общо 72 часа майсторски класове при 9 утвърдени преподаватели от Европа, както и 16 презентации на лютиери и водещи фирми в областта на китарното изкуство. Събитието бе белязано от 5 незабравими концертни вечери с участието на: Плевенска филхармония и солисти: Стела Динкова, Георги Василев и Боян Дойчев; „Акустик Трио 3000“ в състав: Цветан Недялков, Иван Лечев и Веселин Койчев; Герхард Райхенбах – Германия; Дарко Багески- Росен Балкански; Божана Павлова; както и лауреати от проведения конкурс.

Над 1500 зрители се докоснаха на живо до китарното изкуство през погледа на Международен фестивал на китарата Плевен 2016 и стотици чрез интернет платформите.