Временна комисия ще установява нуждите от сграден фонд на читалищата в община Плевен

Комисията е с председател Стефка Григорова - началник на отдел „Култура" в Община Плевен

Общинският съвет на Плевен гласува да бъде сформирана временна комисия за установяване на нуждите от сграден фонд на читалищата в община Плевен. Комисията е с председател Стефка Григорова - началник на отдел „Култура" в Община Плевен, и членове - шест общински съветника и трима представители на общинската администрация.

Общинският съвет реши представителите на местния парламент в Комисията да бъдат съветниците Пенчо Дреновски, Катя Христова, Николай Николов Маринов, Емил Райков и Стефан Петков. От страна на общинската администрация членове са Емил Маринов /началник отдел УРОС/, Людмил Добрев /началник отдел „Бюджет"/ и Десислава Йорданова /началник отдел ПНО/, гласи решението на местния парламент.

С Решения № 1477 от 20.08.2007 г. и №1530 от 25.09.2007 г. на Общински съвет - Плевен е предоставено безвъзмездно право на ползване общински недвижими имоти - частна и публична общинска собственост, на 15 читалища на територията на община Плевен, както следва:

-НЧ „Н. В. Ракитин",

-НЧ „Христо Ботев",

-НЧ „Извор",

-НЧ „Пробуда 90",

-НЧ „Парашкев Цветков",

-НЧ „Развитие", НЧ „Лик",

-НЧ "Просвета" - с. Ясен,

-НЧ „Просвета - 97" - с. Радишево,

- НЧ „Изгрев 29" - с. Опанец,

-НЧ „Пробуда - 27" - с. Буковлък,

-НЧ „Наука 27" - с. Брестовец,

-НЧ „Просвета 1907" - с. Бръшляница,

-НЧ „Христо Ботев 27" - с. Коиловци,

-НЧ „Климент Бранитски" - гр. Славяново

-НЧ „Паисий Хилендарски" - гр. Славяново

В изпълнение на взетото решение са сключени договори за предоставяне на сгради - общинска собственост, които договори изтичат в края на септември тази година. В тази връзка е необходимо да се извърши преглед на общинския сграден фонд и да се установят нуждите на всяко читалище от ползване на сграда. Сформираната днес временна комисия предстои да извърши преглед на предоставения сграден фонд, след което да излезе със становище за нуждите на всяко читалище, както и за статута на предоставените сгради - общинска собственост, използвани за нечиталищни нужди.

Председателят на Комисията се задължава в срок да внесе в Общинския съвет доклад за направените от Комисията констатации и предложение за предоставяне на имоти - общинска собственост на читалищата в община Плевен, както и да се изготви предложение за стопанисването на предоставените, но неизползвани за читалищни нужди имоти.