Областният управител присъства на дискусионен форум "Магистрала "Хемус" - възраждане на българския Север”

Най-малко 75 километра от "Хемус" ще бъдат завършени в рамките на мандата на настоящото правителство, увери министър Нанков

Най-малко 75 километра от Автомагистрала "Хемус" ще бъдат завършени в рамките на мандата на настоящото правителство. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на дискусионен форум във Велико Търново  на тема "Магистрала "Хемус" - възраждане на българския Север”. На събитието присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, областният управител на Плевен Мирослав Петров и негови колеги от Враца, Ловеч, Варна, Велико Търново и др., кметове на общини и малки населени места, представители на НПО и медии.

"Крайно време е България да започне да се възползва от своето геополитическо положение. Сигурността на пътната инфраструктура и нейната ефективност и ефикасност са водещи в нашата работа”, категоричен бе министър Нанков.

Има вече избран изпълнител за първата отсечка от 9,3 км. от АМ „Хемус” /Ябланица-Боаза/  и от МРРБ предвиждат още другата седмица да се подпише договор с него. По думите на министър Нанков в края на 20117 или  през 2018 ще започне нейното реално строителство.  Що се касае до участъка от Белокопитово до Буховци  с дължина 16,2 км. министърът на регионалното развитие и  благоустройството обяви, че до края на месец юли също ще има избран изпълнител и ако няма обжалване, дейностите и в този участък ще стартират през настоящата година, най-късно следващата.

В момента тече проектиране на 50 км. участък от автомагистралата от Боаза до пресичането с пътя Плевен-Ловеч. Осигурено е финансиране. Индикативната стойност на строителството е 500 млн. лв.

По време на форума Николай Нанков повдигна и темата за „обърканата логика на финансиране на пътния сектор до момента”. По думите му от събраните в АПИ 320 млн. лева 200 млн. идват от собствениците на леки автомобили и само 120 млн. тежкотоварните МПС. „Тези, които най-много натоварват и амортизират републиканските пътища, плащат по-малко. На този несправедлив модел ще бъде сложен край”, категоричен бе министърът на регионалното развитие и благоустройството.

"Радвам се, че днес заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, с народни представители, областни управители и представители на местната власт от Северна България, предприемачи и журналисти, имаме възможността да обсъдим детайлите за доизграждането на пътната артерия, за която голяма част от българските граждани мечтаят от години”, заяви Цветанов.

"Убеден съм, че ако има някаква необходимост от законодателни промени, свързани с оптимизиране работата на министерството,  ще получат подкрепа не само от нашата парламентарна група, но и от всички народни представители от северния район”, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.