Има готовност за евакуиране на жителите на Ралево, Ласкар и Николаево

При отказ принудително ще бъдат евакуирани хората, които живеят в пет къщи зад Тенекиения хан, каза областният управител

"На територията на област Плевен няма бедстващи хора. Няма излезли от коритата реки. Няма участъци, които са под заплаха към момента. Изключвам ситуацията, която преди минути коментирахме с кмета на Община Плевен, който е обявил частично бедствено положение в участъка Плевен - Ловеч. Повод за това е яз. Николаево V, който в такива ситуации на продължителни и обилни валежи става критичен във връзка с дига, която е започнала да просмуква вода.”, каза на пресконференция в 15.30 часа Областният управител на Плевен Мирослав Петров, цитиран от пресцентъра на администрацията.

Той обясни, че има готовност за евакуиране на жителите на селата Ралево, Ласкар и Николаево при евентуално възникнала необходимост от това, каквато на този етап все още няма. "При отказ принудително ще бъдат евакуирани хората, които живеят в пет къщи зад Тенекиения хан”, уточни областният управител Мирослав Петров. Това се прави за обезпечаване на тяхната лична безопасност, тъй като са в непосредствена близост до язовира.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров каза още, че пътят Плевен-Ловеч е затворен по инициатива на Областно пътно управление -Плевен. На място има екипи на ОД на МВР Плевен и Ловеч. "Има наноси от кална маса, която е излязла на пътя. Изпратена е тежка техника от Велико Търново и активно се работи по отводняването на пътя.” , уточни господин Петров. Той увери, че с високопроходима техника по пътя е възможно да се мине, така че при нужда за транспортиране на болни до УМБАЛ Плевен, това ще може да се осъществи. "Овладява се ситуацията", отново подчерта областният управител.

По линия на енергозахранването в 14 населени места няма ток. Причината е, че седем далекопровода са скъсани по данни от ЧЕЗ. Първо ще бъдат отстранени повредите по далекопроводите, след което ще се възстанови и захранването на потребителите. "В община Левски ситуацията е по-сериозна от гледна точка на падналата миналата нощ градушка. В Асеновци, Градище, Варана и Каменец около 60-70% от покривите на сградите там са с поражения”, каза Мирослав Петров.

Критична е ситуацията по повод нарушена инфраструктура в община Долна Митрополия, по - конкретно в Тръстеник, където „има изнесена настилка от второкласен път и там превантивно е затворен пътя Подем-Комарево и Ореховица-Брегаре-Байкал-Крушовица”.

Към момента в ПБЗН – Плевен са постъпили 80 сигнала, отработени приоритетно са 28. Работата продължава.

"Преди 20 мин се чух с Напоителни системи по повод предприемането на превантивни действия във връзка със сигнал от кметовете на Левски и Пордим. 30 см. вода има пътя от републиканската пътна мрежа при Обнова посока Русе - Дунав мост. Не е нещо тревожно, но с оглед недопускането на пътно-транспортни произшествия и предотвратяване на ситуации със закъсали автомобили, при необходимост частично ще започне изпускането на яз. Каменец в западната част, за да не затваряме пътя, който води към Дунав мост”, каза областният управител.