Експерти от РИОСВ – Плевен помогнаха на бедстващи щъркели

Открили ги в безпомощно състояние с наранявания на крилата в Чомаковци и Вълчитрън

В Регионална инспекция по околната среда и водите в Плевен постъпиха сигнали за бедстващи щъркели, в резултат от силната буря и падналата градушка в някои населени места в областите Плевен и Ловеч.

Двете птици бяха открити в безпомощно състояние с наранявания на крилата в с. Чомаковци, община Червен бряг и в с. Вълчитрън, община Пордим.

Експертите на РИОСВ – Плевен изпратиха щъркелите за лечение и отглеждане в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Белият щъркел /Ciconia ciconia/ е защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. За защитените видове от Приложение №3 се забраняват: всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция; унищожаване или вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри; препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.

Лице, намерило екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние е длъжно да уведоми за това най-близките РИОСВ или поделение на Изпълнителната агенция по горите, съгласно Закона за биологичното разнообразие.

За намерени екземпляри от защитени видове в безпомощно състояние можете да ни уведомявате на зеления телефон на РИОСВ – Плевен 064/806 951 или на дежурния мобилен телефон 0886 399 054.