Плевенчани се включват във възстановка на битката за Конака

Възстановката ще бъде кулминация на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново

Във Велико Търново ще отбележат тържествено и подобаващо 140-годишнината от oсвобождението на Старата българска столица. Голямото историческо събитие ще оживее пред жителите и гостите на града благодарение на атрактивна възстановка. Пресъздадено ще бъде превземането на Конака, заедно с последната престрелка пред някогашния турски затвор, случила се на 7 юли 1877 г.

Българските опълченци отново ще изнесат автентично бойно знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон ще признае своята капитулация пред генерал Йосиф Гурко, родните опълченци и руските войски, а около стария Конак ще отекнат възгласите „Свобода”, „Да живей”, „Ура”. Възстановката ще бъде кулминация на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново. 

Сражението ще бъде разиграно пред музей "Възраждане и Учредително събрание". Участват 70 реанактори, облечени в автентични униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. Участниците са от структурите на клуб "Традиция" в градовете Велико Търново, Панагюрище, Плевен, Стара Загора и Шумен.