Три бели щъркела са спасени от РИОСВ - Плевен - pleven.utre.bg

Три бели щъркела са спасени от РИОСВ - Плевен

11 юли 2017, 11:09 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Екземплярите са млади птици паднали от гнездата, някои от тях с наранявания на крилата

Три бели щъркела бяха открити в безпомощно състояние в с. Искър, общ. Гулянци, гр. Пордим и гр. Летница. Експерти на РИОСВ - Плевен се отзоваха на сигналите и изпратиха птиците за лечение и отглеждане в Спасителен център за диви животни - гр. Стара Загора. Екземплярите са млади птици паднали от гнездата, някои от тях с наранявания на крилата.

В Регионална инспекция по околната среда и водите – Плевен продължават да постъпват сигнали за бедстващи ранени щъркели, в резултат на падналата градушка в някои населени места в области Плевен и Ловеч.

За птици от защитени видове намерени в безпомощно състояние може да подадете сигнал на зеления телефон на РИОСВ – Плевен 064/806 951 или на дежурния мобилен телефон 0886 399 054.

Белият щъркел /Ciconia ciconia/ е защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие.

За защитените видове от Приложение №3 се забраняват: всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция; унищожаване или вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри; препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета