Правосъдното министерство проверява случая със затворника от Белене, който блъсна велосипедист

Хюсмен Юсменов излежава 12-годишна присъда и е назначен да изпълнява длъжността "Шофьор"

Както писахме по-рано днес, 38-годишен затворник блъсна 71-годишен велосипедист в Белене и избяга от мястото на инцидента. Произшествието е станало в понеделник, а сигнал за него е подаден на телефон 112 в 19:25 часа.

Лишеният от свобода мъж е шофирал автомобил със специален режим на движение и е бил без придружител. По информация на Нова телевизия на затворника е било разрешено да управлява автомобила със специален режим на движение от управата на затвора. Той е трябвало да кара надзирателите по домовете им. 

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира случая така: "Доколкото ми е известно, в местата за лишаване от свобода имаше практика, поради икономии, на затворници да се възлага изпълнението на длъжности "Шофьор". Мисля, че тази практика трябваше да бъде прекратена много отдавна, но нямам никаква информация по случая".

Министерството на правосъдието излезе с позиция:

"Хюсмен Юсменов е назначен да изпълнява длъжността "Шофьор" на "Форд Транзит". Той изтърпява наказание лишаване от свобода в размер на 12 години при условията на общ режим. Макар и обозначени със знаци, автомобилите при движението си не са включвали звуков или светлинен сигнал. Във връзка с вчерашния инцидент е образувана незабавна проверка."