Според доклад на Световната банка: Плевен е добро място за започване на бизнес

Проучени са възможностите в 26 града от България, Унгария и Румъния

Плевен и Варна са по-подходящи места за правене на бизнес от София. Това сочи докладът "Правене на бизнес в Европейския съюз, 2017 г.: България, Унгария и Румъния", изготвен от Световната банка в сътрудничество с Европейската комисия, съобщава banker.bg.

Според проучването столицата изостава спрямо повечето по-малки градове в страната във всички теми по правенето на бизнес с изключение на получаването на разрешително за строеж, като отчасти това може да се отдаде на по-голямото търсене на бизнес услуги. 

Проучени са възможностите в 26 града от трите страни, като в България те са шест – София, Плевен, Русе, Варна, Бургас и Пловдив. Резултатите на градовете са оценявани по пет отделни фактора: започване на бизнес, получаване на разрешително за строеж, присъединяване към електроразпределителната мрежа, регистриране на собственост и изпълнение на договори. Според доклада няма град, който да се представя най-добре във всички измервани теми.

Плевен и Варна се представят не само по-добре от останалите градове в изследването в категорията започване на бизнес, но и над средното за Европейския съюз. За българските предприемачи е по-лесно да регистрират фирма или да се включат в електроразпределителната мрежа във Варна, отколкото в София.