Плевенско сред първенците по брой на групите, занимаващи се с телефонни измами

Основният сценарий в момента е този, при който телефонни измамници се представят за полицаи, с цел предотвратяване на "престъпление"

Регистрираните телефонни измами за първите шест месеца на тази година са 408, спрямо 380 за същия период на миналата година. Това заяви Стефан Попов от сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция" в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Попов каза още, че престъпните групи прозвъняват десетки, понякога и стотици номера ежедневно. След това за известно време да не направят нито едно обаждане. 2012 г. това престъпление беше в т.нар. "латентна сфера". Хората не ги заявяваха, най-вече от страх и срам.

Има положителна тенденция за разкриване на подобни измами - 61 разкрити през тази година, спрямо 27 миналата година. Най-крупната задигната сума е около 100 000 лв., каза Попов.

Основният сценарий в момента е този, при който телефонни измамници се представят за полицаи, с цел предотвратяване на "престъпление".

Областите Велико Търново, Плевен и Русе са първенци по брой на групите, занимаващи се с телефонни измами. Основният проблем е, че провинилите се получават ниски наказания. Дори има случай, в който телефонен рецидивист е извършвал измама от затвора.