Военнослужещи от Белене повишават водолазната си подготовка

Ръководител на водолазните спускания старши лейтенант Димитър Маринов, които са от състава на военно формирование 28880 - Белене

Съгласно „План за дейността на Сухопътните войски през 2017” от 24 юли започна сбор по водолазна подготовка с личен състав, назначен на водолазни длъжности в Сухопътните войски, за работа на море и потвърждаване/придобиване на основни водолазни квалификации, който ще се проведе във военно формирование 54950 – Бургас и ще продължи до 4 август.

В сбора участват военнослужещи от военни формирования 28880 – Белене, 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 – 9 – Варна.

Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания старши лейтенант Димитър Маринов, които са от състава на военно формирование 28880 - Белене.

Военнослужещите ще отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни инженерни работи, начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника и изпълнение на упражнения за сигурност под вода в присъствието на инструктор водолаз от военно формирование 54950.

В хода на сбора за повишаване на подготовката е планирано провеждането на съвместно мероприятие на тема „Провеждане на занятия по разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси и взривни работи под вода” с привличане на преподаватели от Национален военен университет „Васил Левски”, за придобиване на правоспособност за „Водолаз – взривник” и за „Взривни работи под вода”.

Лагерният сбор ще завърши с изпити в открито море, които военнослужещите ще преминат пред водолазно-квалификационна комисия от военно формирование 54950 - Бургас за придобиване/потвърждаване на основни водолазни квалификации, допускане до водолазни спускания, ръководство и медицинско осигуряване на водолазните спускания.

Провеждането на съвместни занятия и учения е важна част от повишаването на подготовката, усъвършенстването на уменията и обмяната на опит на водолазите от състава на Сухопътните войски. Високата подготовка и уменията им придобити през годините и затвърждавани в хода на водолазните лагерни сборове не е самоцел в изпълнение на различни планове. Тя гарантира успешното изпълнение на подобни задачи в различни ситуации.