Спасителите от РДПБЗН – Плевен призовават да не се къпем в неохраняеми реки, язовири и водоеми

От 25 юли до момента продължава операция по издирване на момче на 7 години, удавило се в река Вит до село Комарево

От началото на летния сезон на територията на област Плевен екипи служители от РДПБЗН – Плевен с лодки, съвместно с водолазна група от РДПБЗН – Велико Търново са участвали в 3 акции по издирване на удавени хора.

Трагичните инциденти започват на 29 юни 2017 година, когато две деца на 13 години и 15 години загиват във водите на река Искър до село Ставерци, общ. Долна Митрополия. На 5 юли 2017 година до село Сомовит, община Гулянци във водите на река Дунав изчезва момче на 18 години. От 25 юли до момента продължава операция по издирване на момче на 7 години, удавило се в река Вит до село Комарево, община Долна Митрополия.

Недопустимо е да се влиза във водата на места, където къпането е забранено. Не подминавайте табелите! Не се изкушавайте в жегите да се разхлаждате в непознати и неохраняеми водоеми, защото там рискът от удавяне е голям.

Задължително е да се спазват разпоредбите, ограниченията и правилата за безопасност:

  • - Избягвайте безлюдните плажове, речни вирове, бързотечащи води или хидротехнически съоръжения.

  • - Не забравяйте, че студената вода може да предизвика шок за човешкия организъм.

  • - Не влизайте във водата след хранене или употреба на алкохол.

  • - Бъдете внимателни и не надценявайте възможностите си, особено в непознати водни басейни.Непознатото дъно, ями и прагове представляват изключителна опасност. Пропадането в тях става внезапно, предизвиква уплаха, преминаваща в паника и давенето започва.

  • - При оказване помощ на давещ се човек, от изключителна важност са първите няколко минути. - Ако можете - помогнете, но не забравяйте и собствената си безопасност. Подайте сигнал на тел.112.

  • Препоръчваме посещаването на охраняеми водоеми, както и да не се оставят децата без надзор, информират от РДПБЗН. 

  • Молим всички граждани, намиращи се по поречието на река Дунав за повишено внимание и помощ за издирването на тялото на момчето, което се удави край село Сомовит преди повече от 20 дни, допълват от дирекцията.