Контролни състезания на всеки 3 дни за Невяна Владинова до началото на Световното

Така ще е до началото на световното първенство по художествена гимнастика в Пезаро

Всяка сряда и събота от днес до началото на световното първенство по художествена гимнастика в Пезаро, Италия, в края на август, българският национален отбор (ансамбъл и индивидуално) ще провежда контролни състезания, съобщи bTV.

Съчетанията на момичетата ще бъдат наблюдавани от представители на федерацията и от българските международни съдийки. Целта и е ансамбъла и индивидуалните ни състезателки да бъдат поставени в режим максимално близък до състезателния и да бъдат отстранени всички неточности.

"Наблюдавам една много отговорна и концентрирана игра в момичетата, която в доста голяма степен им се получава. Последните дни направихме доста промени по съчетанията. Те не са проблем, а това е важно за оценките, които трябва да гонят на състезанията. Пред световно първенство сме, а вторият ни сезон е доста ограничен откъм състезания. Хубаво е момичетата да бъдат поставени в атмосфера с повече напрежение, за да могат да работят върху психическата си устойчивост. Те имат голям потенциал, трябва да се борят за медал и да играят трудни и сложни съчетания без грешка. Трябва им повече самочувствие и увереност и да работят страшно много", заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

В Пезаро България ще бъде представена от националния ансамбъл жени и 2 индивидуални състезателки. Те ще бъдат избрани измежду петте, които се подготвят под ръководството на Бранимира Маркова, но едната от тях при всички случаи ще бъде капитанката Невяна Владинова.

"Момичетата тренират много. Очакванията, които имате всички вие и всички ние, внасят едно напрежение, което е съвсем нормално. То съпътства всеки голям спортист и по никакъв начин не може да бъде някаква пречка. Без едно такова нещо какво би бил спортът? Психически момичетата са добре. Обстановката е много спокойна, работи се спокойно. Искам да поясня, че нашата цел са олимпийските игри. Гоним силно класиране и на световното първенство, но нашата цел са олимпийските игри", категорична е Раева.