Криминалисти разкриха две телефонни измами в Плевен

Задържаните са признали вината си и са дали подробни обяснения

На 10 януари 2017 година във Второ  РУ - Плевен е регистриран сигнал от 73-годишна от Плевен, за това, че на същата дата за времето от 12,50 часа до 15,30 часа неизвестен чрез паралелни позвънявания на стационарен телефонен номер и личен мобилен телефонен номер, се е представил за неин роднина от град Габрово. Първоначално са й поискани пари за капаро за закупуване на машини за рязане на дърва, а при последващи обаждания извършителят се е представил за полицейски служител и заявил, че са нужни пари за задържане на група телефонни измамници, които са се опитали да я измамят по-рано по телефона. В хода на тези телефонни разговори тъжителката е въведена в заблуждение и убедена да изхърли през прозорец на междуетажната площадка на входа, където живее, полиетиленов плик със сумата от 720 /седемстотин и двадесет/ лева.

В хода на проведените оперативно - издирвателни мероприятия и процесуално - следствени действия от служители на ОД на МВР - Плевен на 27 юли 2017 година в село Александрово, област Ловеч е установен и задържан 31-годишен от селото. Той е взел паричната сума от 720 /седемстотин и двадесет/ лева. Привлечен е в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл.209, ал.І от НК, Разпитан е като такъв пред съдия от РС - Плевен. Признава вината си, като дава подробни обяснения. Работата продължава разследващ полицай.

На 31 март 2017 година във Второ РУ - Плевен е регистриран сигнал от 78-годишна плевенчанка, за това че на същата дата около 13,30 часа на стационарния й телефонен номер позвънил непознат мъжки глас, представящ се за полицейски служител, който я въвел в заблуждение, че се подготвя акция по залавяне на телефонни измамници. В хода на разговора я накарал да изхвърли през терасата на дома си сумата от 280 /двеста и осемдесет/ лева. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на проведените оперативно - издирвателни мероприятия е установен и задържан 24-годишен от Плевен, който е взел паричната сума от 280 /двеста и осемдсет/ лева. Към настоящия момент куриерът – извършител е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл.209, ал.І от НК, разпитан е като такъв пред съдия от Районен съд – Плевен. Мъжът признава вината си, като дава подробни обяснения. По случая работиха служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност“, разследващ полицай и екип на Второ РУ – Плевен под ръководството на прокурор от РП – Плевен.