Горещини между 35 и 40 градуса през август

През повечето дни от първата половина от месеца ще бъде предимно слънчево.

Средната месечна температура през август за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 13° и 17°. Тази година се очаква средните температури да бъдат над нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 35° и 40°. Такава е прогнозата за времето през август на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде БНТ.

Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. Тази година се очаква валежите да са средно около нормата.

През повечето дни от първата половина от месеца ще бъде предимно слънчево. В началото температурите ще са близки до обичайните, но ще се повишат и в периода 4-10-и ще бъде горещо. Вероятност за превалявания, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра, и последвани от слабо и краткотрайно захлаждане, има около 10-и и около 15-и.

През втората половина от месеца ще преобладава слънчево и спокойно време, с температури около и над нормата. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, вероятността за валежи е малка.