Ваня Савова встъпи в длъжност окръжен прокурор на Плевен

Tя има 36 години стаж в съдебната система

Ваня Савова днес встъпи в длъжност "Административен ръководител – Окръжен  прокурор на Окръжна  прокуратура-Плевен”. Актът за встъпване беше тържествено връчен в присъствието на Евгени Диков, директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването и на Стоян Вараджаков  – заместник апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Госпожа Савова е назначена за административен ръководител с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 19.07.2017 г . 

Новият Окръжен прокурор на Плевен Ваня Савова има 36 години стаж в съдебната система, от които 34 години като прокурор, придобит на всички нива. Кариерата в съдебната система започва през 1981 година, като младши съдия в Окръжен съд – Плевен. От 1983 г. е прокурор в Районна прокуратура - Плевен, а девет години след това е прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен. Пред 2007 г. е командирована във Върховна административна прокуратура, където година по-късно остана на постоянна длъжност. От 2008 г до сега е прокурор във Върховна касационна прокуратура. Има ранг „прокурор във ВКП и ВАП“.

В концепцията си, представена пред Прокурорската колегия на ВСС представя вижданията си за развитието на Окръжна прокуратура – Плевен. В работата си като административен ръководител поставя десет основни цели. Сред тях са анализ на действителната криминогенна обстановка и проблемите на разследващите полицаи, обсъждане на проблемите свързани с върнатите от съда производства и оправдателни присъда и анализ на причините за малкия брой внесени в съда обвинителни атове от ОП-Плевен, както и на спрените и прекратени производства. Новият окръжен прокурор  ще следи за стриктно спазване на установените от НПК срокове,  засилване на дейността по надзора за законност с цел по-голяма ефективност и подобряване на комуникацията с медиите с цел ненакърняване на общественото доверие в институцията.

През 2005 г. прокурор Савова е номинирана от в-к „24 часа“ за един от достойните българи по повод дейността и свързана с подпомагане на абитуриенти в затруднено положение. През 2006 г е наградена  от окръжния прокурор на Плевен за висок професионализъм, а през 2010 година  получава грамота от Съюза на юристите в България за постигнати професионални успехи за дейността на организацията. Била е лектор на различни международни форуми и на обучения провеждани от Националния институт на правосъдието.