Решено: Лятната ваканция няма да се съкращава

Няма да предлагат учебната година да започва от 1 септември

Официално - лятната ваканция няма да се съкращава. Това обявиха от Министерството на образованието и науката след вълната от обществено недоволство през последните дни, предаде Нова тв. По проект на ведомството лятната почивка на учениците трябваше да се съкрати със седмица за сметка на по-дълги почивки по време на учебната година. 

Министърът на образованието Красимир Вълчев категорично отхвърли предложението на работодателските организации учебната година да започва на 1 септември, а не на 15-и, защото за да се стигне дотам, трябва да се свика извънредна сесия на Народното събрание и да се стартира процедура за промяна на закона.

МОН ще приеме предложението учебната година да не навлиза в юли месец, т.е. след 30 юни, уточни още той. По думите му има аргументи като високите температури и липсата на климатизация в училищата, с които ведомството трябва да се съобрази.

Вълчев обясни, че целта на предложението е било не повече учене за сметка на ваканцията, а по-балансирано разпределение на ваканцията. Той обаче отбеляза, че в гимназиалните класове удължаването на коледната и срочната ваканция води до навлизане в юли, което не е желателно.

Отказът от скъсяване на лятната ваканция вероятно ще бъде за сметка на трите дни между 2 и 5 януари.

„Няма да я има двуседмичната зимна ваканция. До 10-15 август трябва да сме готови с промените, които предвиждаме в подзаконовата нормативна уредба, за да са факт за началото на учебната година”, каза още Красимир Вълчев.

Относно въпроса с новите критерии за прием в първи клас и въвеждането на правилото за тригодишна уседналост, от МОН заявиха, че въпреки недоволството на част от родителите това е най-ефикасният начин за справяне със злоупотребите с фалшиви адресни регистрации.

Друга промяна, която ще бъде предложена през октомври, е задължителното предучилищно образование да започва за децата от 4-годишна възраст, а не от 5, както е досега. Ако промяната влезе в сила, ще е факт за учебната 2018/2019.