Благодарение на проект, в "Илинден" ЕООД ще работи комплексна металографска лаборатория

По време на информационен ден бяха отчетени дейностите по проекта

Приключват дейностите по проект "Повишаване на производствения капацитет и конкурентоспособността на "Илинден" ЕООД чрез внедряване на иновативни технологии и оборудване” в плевенското предприятие. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на оперативна програма Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Той стартира на 9 февруари 2016 г., а крайният му срок е 9 август 2017 г. Цялата стойност е 1. 663 363.01 лв., от които 60% са външно: 848 315.14 лв. - европейско и 149 702.67 - национално финансиране, а собственото участие на "Илинден" ЕООД е в размер на 665 345.20 лв. По време на информационен ден бяха отчетени дейностите по проекта.

С реализацията му е внедрена иновативна технология и оборудване за подобряване на производствения процес. Закупено е следното производствено и лабораторно оборудване. За производствения процес: вакуумна пещ, CNC обработващ център, програмен струг и вертикален обработващ център с 5 оси на HAAS Automation, компресор AtlasCorpo.

Лабораторното оборудване включва настолен апарат за анализ на сплави, машина за якостни изпитания, лабораторна пещ, микроскоп, машина за шлайфане на проби, комбинирана машина за термоанализ, измервателна ръка с интегриран скенер. Оборудването е производство на реномирани европейски фирми - Hexagon Metrology, SPECTRO GmbH, ZWICK GmbH, Nabetherm GmbH, ZEISS, Struers, IDECO GmbH.

"Оборудването е едно от най-модерните в момента, последна дума на техниката”, разясни изпълнителният директор на "Илинден" ЕООД, Ваньо Петров и добави, че благодарение на него в плевенското предприятие ще работи най-завършената комплексна металографска лаборатория у нас. Досега от „Илинден” са пътували за тестване на отливките по различни показатели до няколко града в страната, където има такива лаборатории, но те притежават уреди само за отделни изпитания.

Дружество "Илинден" е единственият в България и сред водещите в света производители на машини за леене на алуминиеви сплави под ниско и с противоналягане, матрици за пластмаса и за алуминий, оборудване за линии за производство на алуминиеви детайли.

Предприятието е символ на високо качество, прецизност и надеждност, за което говори фактът, че тук се произвеждат детайли за водещи автомобилни компании като „Фолксваген”, „Ауди”, „Дженерал Моторс”, „Крайслер”, „Форд”, „Пежо”, „Ситроен”, „Харлей Дейвидсън” и др. Преди години предприятието произвеждаше алуминиеви джанти, но сега се специализира в производство на носачи за автомобили, една много отговорна дейност. Уникалната българска технология за леене с противоналягане се оказва изключително подходяща за това. Инженерите в "Илинден" с гордост отбелязват, че по показатели произведените тук носачи са на първо място в света по качество и дори надвишават изискванията.