Плевенска област с предупреждение за екстремен риск от пожари! - pleven.utre.bg

Плевенска област с предупреждение за екстремен риск от пожари!

04 август 2017, 16:30 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg, архив

В над 90% от случаите основната причина за възникването на пожарите е човешка намеса

Екстремален индекс за пожароопасност има в голяма част от Плевенска област за събота и неделя покрай особено високите температурите, които се очакват. Това показва справка със сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

При този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пламъците са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на стихията. От НИМХ отбелязват, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

"В над 90% от случаите основната причина за възникването на пожарите е човешка намеса. Отделен е въпросът, че не бихме могли да се произнесем къде има умишлени действия и къде – небрежност", коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV старши комисар Асен Игнатов, зам.-директор на "Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР. Съветът му е да не се пали огън, независимо дали в собствения имот, в полето или в гората. "Ангажимент на всеки гражданин е да бъде отговорен и да си дава сметка какво прави, защото паленето на огън в тази ситуация е не само административно нарушение, но и потенциално престъпление", добави той.Коментари (1)

Потребител
Чолаков
Ще се мре от жегаааааааа!
04 август, 17:06 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета