10 000 лева от Министерството на културата за проучване на Принципията в кастела "Димум"

До момента финансиране за археологически разкопки на кастела „Димум“ е отделяла Община Белене

Десет хиляди лева са отпуснати от Министерството на културата за проучване на Принципията в кастела "Димум", информират от пресцентъра на Община Белене.

"Средствата са отпуснати за проучване на Принципията в централната част на крепостта“, казва Соня Лазарова от Военно-историческия музей, Плевен, която е ръководите на археологическите проучвания. "Тази голяма обществена сграда я проучваме от доста време насам. Отдолу под тази сграда вероятно е имало и други постройки. Установи се, че културният пласт надолу продължава. Предполагаме, че е там е бил щабът на войсковата част в крепостта. Още преди две години открихме части от въоръжение – от ризници, шпори, материали, свързани с настаняването на войскови части.“

Проучванията на Принципията тази година предстоят. Очаква се да започнат от средата на август и в проучванията да се включат най-малко 15 души. До момента финансиране за археологически разкопки на кастела "Димум" е отделяла Община Белене. 
Тази година за първи път финансиране идва от Министерството на културата.

"Искаме да проучим Принципията, за да се кандидатства с проект за консервира и да стане представителна туристическа дестинация“, допълва Соня Лазарова.