Плевенчанин ще представя България на първата Европейска младежка олимпиада по информатика

Регистрираният до момент брой на участниците, които са на възраст до 15.5 години, е около 100, те са от 23 държави

През м. септември 2017 г. в България ще се проведе първата Европейска младежка олимпиада по информатика /European Junior Olympiad in Informatics - EJOI/. Събитието е създадено в страната ни и поставя началото на значима практика във всички страни в Европа, негов инициатор е проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика.

Първото издание на Европейска младежка олимпиада по информатика ще се проведе от 7 до 13 септември 2017 г. в Иновативен форум „Джон Атанасов”, част от София Тех Парк. Регистрираният до момент брой на участниците, които са на възраст до 15.5 години, е около 100, те са от 23 държави. Един от младежите, които ще представят България в състезанието – Захари Маринов, е от Плевен.

Олимпиадата е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, на еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Целта на елитното състезание е насърчаване на интереса към ИТ на децата на Европа, стимулиране на състезателното програмиране и признание за най-талантливите младежи в тази област.

Всички, които имат възможност и желаят да подкрепят провеждането на първата Европейска младежка олимпиада по информатика, могат да го направят до 15.08.2017 г.