Правителството ще формира доброволчески батальон в Плевен

Това е записало правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти в управленската си програма за следващите четири години

Формиране на доброволчески батальони в състава на Единния център за начална военна подготовка – Плевен и Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Това е записало правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти в управленската си програма за следващите четири години, информира българският военен сайт pan.bg. Предстои регламентиране на реда и условията за тяхното финансиране и осигуряване, попълване, подготовка, активиране, развръщане и използване в операции на въоръжените сили. 

Министерският съвет ще стартира широк обществен дебат по темата за въвеждане на „наборна военна служба“. Предстои извършване на преглед и разширяване на съществуващите програми за военно обучение на учениците в средните училища, насочено към придобиване на знания и практически умения за действие при военен конфликт, терористичен акт или стихийно бедствие. 

Извършване на анализ на процеса за набиране на доброволни резервисти и разширяване на възможностите за осъществяване на доброволна военна служба. 

Правителството си е поставило задача да създаде условия и ред за обучение по военна подготовка на българските граждани за защита на Отечеството на доброволен принцип чрез изменения и допълнения в Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за резeрва на въоръжените сили, правилниците за тяхното прилагане и другите свързани с това регламентиращи документи.

Военно-патриотично възпитание на учениците в училищата ще бъде основано на традициите и ценностите на Българската армия и славните моменти от българската военна история, пише още в програмата.