Областният управител на Плевен се срещна с посланика на Румъния

Продължаване на доброто двустранно сътрудничество бе водеща тема при разговорите

Областният управител на област Плевен Мирослав Петров прие днес извънредния и пълномощен посланик на Република Румъния у нас Негово превъзходителство Йон Гълеа. Продължаване на доброто двустранно сътрудничество бе водеща тема при разговорите, информират от пресцентъра на областната администрация.

По думите на областния управител на Плевен Мирослав Петров създадените в рамките на Програма Интеррег V-A Румъния – България, партньорства, имащи за цел намиране на решения на общи проблеми и постигане на устойчиво и балансирано развитие на трансграничната зона на България и Румъния, са убедително доказателство за ползотворното взаимодействие между българските и румънските партньори. В подкрепа на думите си той посочи, че на заседанието на Комитета за наблюдение на Програмата на втори август в Букурещ, е одобрен на първи етап съвместен проект на Община Плевен и Община Турну Мъгуреле, окръг Телеорман. Проектът предвижда дейности в мемориален парк в с. Гривица с цел развитието му като привлекателна туристическа дестинация, съчетаваща природно и културно-историческо наследство.

Негово превъзходителство Йон Гълеа подчерта важността на Плевен и региона за Румъния.

Той даде висока оценка на усилията на Българската страна за съхраняване на военните паметници на територията на областта, пазещи паметта за героичните сражения по време на руско-турската война 1877-1878. Негово превъзходителство Йон Гълеа обяви намерението на Румънската страна за сключване на споразумение с правителството на България, чийто предмет са именно военните паметници.

В рамките на срещата бяха обсъдени и възможните бъдещи действия за реализацията на проект „Римското наследство на Мизия и Дакия Траяна – общите културни ценности на България и Румъния в подкрепа на социалното и икономическото развитие на Долен Дунав“, одобрен за финансиране по Програма Интеррег V-A Румъния – България. Проектът е разработен в партньорство с Регионален музей „Железни врата“, Дробета - Турну Северин, окръг Мехединци. Обект на предвидените дейности е римското наследство в трансграничния регион на България и Румъния. Посредством инвестиции в консервация, реставрация, социализация и експониране на археологически резерват „Античен град – Улпия Ескус“ в землището на с. Гиген, Община Гулянци и открития през 2010 г. римски амфитеатър в гр. Дробета - Турну Северин ще се постигне съхранение и устойчиво туристическо развитие на двата археологически обекта.