Ученици от Плевен и Гулянци се включиха в стажантската програма на ЧЕЗ

Стажовете са платени, като част от тях са по Проект „Студентски практики“ на МОН и в момента се провеждат в 15 града

Над 120 студенти и ученици се включиха в стажантската програма на ЧЕЗ, предаде агенция "Фокус". За девета поредна година ЧЕЗ предоставя възможност на студенти и ученици да придобият опит в реална работна среда в сферата на електроенергетиката. Стажантската програма се осъществява целогодишно като основната й цел е осигуряването на професионално, личностно и кариерно развитие на младите хора чрез усвояване на практическата специфика и особености в дейността на компанията.

Стажовете са платени, като част от тях са по Проект „Студентски практики“ на МОН и в момента се провеждат в 15 града в Западна България – Видин, Монтана, Гулянци, Мездра, Плевен, Радомир, Перник, Костинброд, Своге, Пирдоп, Самоков, Годеч, Дупница, Разлог и София.
През тази година участниците в стажантската програма на ЧЕЗ са над 120. Стажантите са студенти от бакалавърски програми на български и чуждестранни университети и ученици от XI и XII клас на професионални гимназии, изучаващи електротехнически или други специалности, свързани с бизнеса на компанията.

Сред участниците са и финалистите от конкурса "Стани стипендиант на ЧЕЗ“, който за пета година подпомага талантливи дванадесетокласници от професионални училища на територията на Западна България и им съдейства при избора на професия. За повече от 20 стажанти летният стаж не е първи в компанията. Голяма част от тях участват и в „ЧЕЗ Академия“ – пореден проект на ЧЕЗ в подкрепа на талантливи, млади хора.

Дългогодишни партньори на ЧЕЗ в стажантската програма на компанията са Технически университет - София, Колеж по енергетика и електроника - София, МГУ „Св. Иван Рилски“, ТУ „Тодор Каблешков“, УНСС, СУ „Климент Охридски“, НБУ, ХТМУ и 17 професионални гимназии от Плевен, София, Перник, Благоевград, Дупница, Елин Пелин, Козлодуй, Монтана, Кнежа, Ловеч, Етрополе, Белене и Пирдоп.

През последните пет години над 700 студенти и ученици са участвали в Стажантската програма на ЧЕЗ. От тях над 170, след приключване на стажа, са назначени на работа в Дружествата на компанията.