Международни конкурси за детско творчество по повод 140 години от Плевенска епопея стартират през септември

Набирането на материали и изпращането на предложения ще продължи до 5 ноември

По повод 140 години от Освобождението на Плевен, 110 години от основаването на Военноисторически музеи и 40 години от построяването на Панорамата на 1 септември стартират международни детски конкурси за рисунка, есе и песен. За събитията оповестиха днес на пресконференция кметът на Община Плевен Георг Спартански и членовете на Инициативния комитет за честване на годишнината от Освобождението на града ни акад. Светлин Русев, Румен Петков и Януш Донев, съобщават от пресцентъра на местната управа.

Конкурсът за рисунка е в две възрастови групи – до 4 клас и от 5 до 8 клас. В надпреварата за написване на есе и на песен могат да се включат деца и младежи до 19-годишна възраст. Председател на журито в конкурсите ще е акад. Русев, той ще е начело и на секция „Рисунка”, за подбора на есетата ще отговаря плевенският режисьор Димо Дешев, а за песните – директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски, уточни г-н Петков. Община Плевен ще се обърне към кметовете на общини в България с молба  инициативата да бъде обявена във всички училища, за да се включат максимален брой желаещи. Ще бъдат изпратени покани за участие и до кметовете на побратимените на Плевен градове.

Набирането на материали и изпращането на предложения ще продължи до 5 ноември, след което в срок до 15 ноември комисиите ще трябва да класират творбите. Големият финал и обявяването на победителите в различните категории ще бъде на 22 ноември, обясни още г-н Петков. След приключването на конкурса най-добрите творби ще бъдат представени в Москва, Париж, Виена и други столици на държави.

"Искам да подчертая изрично, че и акад. Русев, и г-н Петков, и г-н Донев са сред най-активните членове на Инициативния комитет и им благодаря искрено за съпричастността към идеята по достоен начин да отбележим годишнините. Високо ценя личния им ангажимент и персоналната им участие - и с логистика, и с идеи, и с контактите, които имат”, се обърна към присъстващите кметът Спартански.