Плевенчанка разказва за ужаса в Барселона

Все още съм в шок, осъзнавайки какво се е случило, каза Леда Гачурова

"Тежко утро след тежък ден вчера. Все още съм в шок, осъзнавайки какво се е случило. Аз всъщност не бях близо до събитията, но имам много коментари от българи, които са били в близост и разказват за ужаса, който са видели и паниката на хората", каза за "Здравей, България" по Нова телевизия плевенчанката Леда Гачурова, която живее в Барселона от много време и е собственик на сайт за българи там. Тя е била на 3 км от атаката.

"Това е най-посещаваната улица в града, най-вече от туристи. Вчера полицията направи изявление с националността на хората, които са загинали. Няма българи сред тях, не съобщават имена, но има от най-различни страни - Белгия, Македония, Румъния... Най-вече са туристи", допълни още Леда. "Пешеходна зона е. От двете страни има улици за движение на автомобили. Годишно се посещава от около 7 милиона души, а ежедневно от хиляди. Приятна е за разходки, често ходим със семейството ми. Мъжът ми е ексурзовод, води групи и просто е било въпрос на късмет, че не сме били в този момент там. В момента на атаката е настъпила пълна паника. Колите са тръгнали в обратната посока, хората са се разбягали...", разказа още Леда.

"Усещането за страх винаги го е имало след увеличаването на атентатите в Европа. Сега след този инцидент се чувстваме още по-уязвими и поне в следващите дни всички ще бъдем внимателни и ще се оглеждаме", каза още Леда. 

По думите й няма настроения срещу чужденците в Барселона. "Интегрират бързо хората от другите държави, винаги са усмихнати, приемат топло хората. Много малко са тези, които гледат на чужденците с лошо око. Но все пак, вървейки по улицата, забелязвайки някой човек, който ти се вижда съмнителен, изтръпваш. След този атентат хората ще бъдат малко по-затворени. Надяваме се това да не се случва никъде другаде. За съжаление тези, които го извършват са фанатици и не намирам смисъл в действията им. Не пожелавам на никого да се случва, скърбим с жертвите", завърши плевенчанката.