Георг Спартански: ИЛВ - Плевен е една от емблемите на града и негова гордост

Мисия

30-08-2017, 16:37

Снимка:

Община Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георг Спартански: Благодаря на всички, които поемат с ентусиазъм по стъпките на Апостола

Георг Спартански: Обстановката след падналите обилни дъждове е драматична, но не критична

Георг Спартански: Идеалът на Левски - чиста и свята република, трябва да ни води и днес

Георг Спартански: Направих всичко възможно да убедя немската компания, че сега е времето да се инвестира в Плевен

Георг Спартански: Промени в изпълнението на проекти с европейско финансиране не можем да правим

Специалист от ИЛВ - Плевен оцени вината в конкурса "Винария 2016" в Луковит

Председателят на Общинския съвет, кметът и съветници зарязаха в лозята на ИЛВ - Плевен

Директорът на ИЛВ - Плевен стана председател на Селскостопанска академия

Областният управител изпрати поздравителен адрес за 115 годишнина на ИЛВ - Плевен

С юбилейна научна конференция с международно участие започна днес честването на 115 години от създаването на института

 С юбилейна научна конференция с международно участие започна днес честването на 115 години от създаването на Института по лозарство и винарство в Плевен, информират от пресцентъра на местната управа. Гости на празника бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Васил Николов, председателят на Съюза на учените – клон Плевен, проф. Атанас Кирилов, ръководители на институти в страната от структурата на Селскостопанската академия, колеги от чужбина. Научният форум се провежда под патронажа и на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Директорът на ИЛВ проф. Иван Пачев припомни историята на Института, заслугите на научните работници за развитието на лозарството и винарството не само у нас, но и в чужбина. След основаването на Института, започва създаването и на български сортове и внасянето на такива от други страни в България, като в ИЛВ се поставя началото на най-голямата на Балканския полуостров колекция на сортове лози – близо 2000 от цял свят.

С приветствие по повод годишнината се обърна и кметът Георг Спартански. „Като плевенчанин не може да не съм горд със 115-годишната история на Института, защото това е петата научна институция в областта на виното и лозарството в света, създадена през 1902 г. Годишнината, която отбелязвате днес, показва, че има полза и нужда от съществуването на ИЛВ, независимо че през годините имаше опити съдбата му да бъде променена. Поздравявам ви, че устоявате на предизвикателствата – от лицето на Земята изчезват държави, светът се променя, но Институтът по лозарство и винарство в Плевен остава. Това е една от емблемите на града и негова гордост. Пожелавам ви с устойчивост и оптимизъм да продължавате напред в изследователския и научен път, защото България е древна страна с древна култура и традиции и Институтът е призван да развива и обогатява тези традиции в новите условия - за прослава и на Плевен, и на България, и на вашата дейност като учени и съзидатели”, каза г-н Спартански и пожела успех на конференцията.

В рамките на научния форум ще се проведе и изложба, на която ще бъдат представени около 30 десертни и 15 винени сорта грозде. Най-новата селекция на института са силно търсени от лозарите сортове, устойчиви на ниски зимни температури и на гъбични заболявания.

В ИЛВ е и най-старата винарска изба у нас, построена през 1892 г. по френски проект. Стените и тавана на избата са покрити със специална плесен, доставена от бивши служители в института от Токай, Унгария. Тя придава характерния вкус и аромат на старите вина.

В колекцията има над 4000 вина от грозде, селекционирано от Института по лозарство и винарство, вина от местни български сортове, от интродуцирани български сортове, както и десертни вина.