В Плевен представят изложба – постери на открито "110 години Военноисторически музеи”

Ще я подредят в парка на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”

През 2017 година се навършват 140 години от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея1877 г, 110 години от създаването на Военноисторическите музеи и 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея1877 г.”.

Началото на поредицата изложби и инициативи, с които Община Плевен и Регионален военноисторически музей –  Плевен отбелязват годишнините, се постави на 24 април 2017 г., в деня на подписването на Манифеста за обявяването на Руско-турската война 1877-1878 г., с представянето на изложбата „Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея в уникални снимки“.  

На 1 септември 2017 г., Община Плевен и Регионален военноисторически музей –  Плевен представят изложба – постери на открито „110 години Военноисторически музеи”, в парка на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. В 12 постера изложбата проследява създаването на първата мемориална структура в Следосвобожденска България, учредяването на Комитет „Цар Освободител Александър ІІ” и изграждането на Военноисторическите къщи музеи.

Комитет „Цар Освободител Александър ІІ” е учреден на 18 август1899 г. в София по инициатива на Поборнико-опълченската корпорация в България с благородната цел „да подхранва чувството за национална гордост у българина”. За председател на Комитета е избран Стоян Заимов, деец на Българското възраждане и национално освобождение. Членове на Комитета са видни български политически и обществени дейци, представители на културата и изкуството, дипломати, поборници и опълченци.  На 10 декември1899 г., с тържествена акламация, за върховен покровител и почетен председател е провъзгласен княз Фердинанд І.

Първоначално дейността на Комитета е насочена към организирането на клонове в страната за събиране на парични средства и дарения за изграждане паметник на Александър ІІ в София, Музей на Българското Възраждане и Дом за българските ветерани – участници в националноосвободителните борби, поборници и опълченци.

Комитетът „Цар Освободител Александър ІІ” привлича за изграждането на Военноисторическите къщи музеи, Скобелев парк и Параклис-мавзолея видни български историци, архитекти, художници, паркостроители, градинари, военни.

През септември1907 г. Военноисторическите къщи музеи в Плевен, Пордим, Горна Студена и Бяла са тържествено открити в  присъствието на княз Фердинанд І,  Великия княз Владимир Александрович, Великата княгиня Олга Павловна, руски генeрали участници във войната. По-късно музеите посещават Феликс Русел – кмет на Париж, Роланд Бонапарт – родственик на Наполеон Бонапарт, братът на японския император – принц Куни, орлеанският дук Филип, български държавници, депутати, хиляди членове на руското движение „Паломники” и други.

 Комитетът „Цар Освободител Александър ІІ” предава откритите музеи на българската държава. С указ № 46 от 22 юни1908 г. е одобрено „Положение за управлението на военно-историческите къщи-музеи и паметници” със седалище Плевен и за пръв негов директор е назначен Стоян Заимов.

Целостта на структурата на Военноисторическите музеи се запазва до1959 г., когато поради териториално-административни промени са отделени къщите музеи в Бяла и Горна Студена.

Регионален военноисторически музей – Плевен е наследник на една от най-старите музейни институции в страната, изградена от Комитета „Цар Освободител Александър ІІ”. Съвременната му структура включва Панорама „Плевенска епопея1877 г.”, Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”, Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, Скобелев пак-музей и Костница, експозиция „Плевенска епопея1877 г.”, Къща музей „Велик княз Николай Николаевич” – Пордим, Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” – Пордим, Румънски мавзолей,  музеен кът и мемориален парк – с. Гривица. От 450 паметника в България, свързани с Руско-турската война 1877-1878 г., в региона на Плевен са разположени 238 – 166 исторически обекта и 72 землени укрепления, от които 207 са със статут „паметници на културата с национално значение”. Това е показател за мястото и ролята на Военноисторическите музеи в националната музейна мрежа.

Устоял на предизвикателствата на времето вече 110 години, музеят е активен център за културно-просветна, научна и популяризаторска работа. Той е от водещите музейни институции в страната, който съхранява  културно-историческото наследство от Руско-турската война 1877-78 г. Дейността му е изключително разностранна: туристическо обслужване на български и чуждестранни туристи, проучвания и публикации, организиране на изложби у нас и в чужбина, научни прояви.

В международен аспект вече има изградени стабилни професионални взаимоотношения с общността на музеите, изградени на бойните полета и Световната асоциация на панорамите. През септември2002 г. Панорама „Плевенска епопея1877 г.” става домакин на V-та, а през септември2012 г. и на ХХІ-та Световна конференция на панорамите.

За своята 110 годишна история Военноисторическите музеи са посетени от почти 24 милиона туристи и официални  гости от страната и чужбина. В края на 70-те години на миналия век броят на посетилите Военноисторическите музеи се увеличава значително с откриването на Панорама „Плевенска епопея1877 г.”. Като единствен по рода си мемориал на бойното поле в България, тя се превръща в притегателен център за многобройни туристи от страната и чужбина.

През последните десетилетия музеите се посещават от много граждани, учащи, общественици, политици, дипломати, държавни глави.  Сред официалните гости са: внучката на ген. Гурко – Екатерина Василевна Гурко, кметът на гр. Москва Юрий Лужков, Негово Високопреосвещенство митрополит Питирим – епископ на Руската православна църква, Симеон Сакскобургготски – министър-председател на България 2001-2005 г., посланиците на САЩ в България – Джеймс Пардю и Джон Байърли, посланикът на Русия – Юрий Исаков, княз Александър Трубецкой – председател на Сдружение „Памет за императорската гвардия”, председателят на Федералното събрание на Руската федерация – Валентина Матвиенко, председателят на 41-то Народно събрание – Цецка Цачева и презицентът на България – Росен Плевнелиев, президентът на Румъния – Клаус Йоханис и много други.

През юни 2017 г. Панорама „Плевенска епопея1877 г.” посрещна наследници от три поколения на американския военен кореспондент Джанюариъс Макгахан, които вървят по стъпките на известния си прадядо по време на Руско-турската война  1877-1878 г., като започват обиколката си от Плевен.